Aşırı Sıcaklarda Neler Yapmalıyız? Nasıl Korunmalıyız? - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Aşırı Sıcaklarda Neler Yapmalıyız? Nasıl Korunmalıyız?

Aşırı Sıcaklarda Neler Yapmalıyız? Nasıl Korunmalıyız?

Merhaba Teknoloji Haberleri-Teknoloji Rehberi ailesi, bugün sizlere yazın kavurucu sıcaklıklarından nasıl korunmanız gerektiğini ve neler yapmanız gerektiğini anlatacağız.

Aşırı sıcaklarda ne yapılmalı?

Bol su tüketimi yapılmalı ve güneşte kalınmamalı.

Güneş çarpmasından nasıl korunuruz?

Güneş altında durmamak, sıcak saatlerde dışarıda olmamakla.

Güneş çarpmasının belirtileri nelerdir?

Bulantı, baş ağrısı, gözde kararma...

Önümüzdeki yaz dönemi kavurucu sıcaklıklarıyla beraber birçok kişi için tehlike arz ediyor. Bunun için Uz. Dr. Nafiz Karagözoğlu’nun söylediklerine kulak veriyoruz. Sıcaklardan nasıl korunuruz? İşte yanıtlar.

sicaklarda-ne-yapariz
Aşırı Sıcaklarda Neler Yapılmalı?

Yaz aylarında sıcaklık ve nemin fazla olması halsizlik, ateş, baş ağrısı gibi hastalıklara sebep oluyor. Hatta bu hastalıkların sonu bilinç kaybına bile gidebiliyor. Tedbir alınmazsa eğer güneş çarpması denilen bir hastalık yaz döneminizi mahvedebilir. Güneş çarpmasıyla kişide aniden ateşlenme, koma, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Küçümsenmeyecek bir hastalık olan güneş çarpması devamında görme yetinizde bozukluklara bile sebep olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: ABD’de Beyin Yiyen Amip Vakası Herkesi Korkutuyor!

 

Kronik Hastalar Dikkat!

Özellikle yaz döneminden etkilenebilecek kişiler arasında çocuklar, yaşlılar, engelliler, hamileler, aşırı kilolular bulunuyor. Kronik hastalığı olanlarsa en büyük risk grubu içerisinde yer alıyor. Şeker hastaları, kalp hastaları, böbrek hastaları bu dönemde çok fazla dikkatli olmalıdır. Sürekli ilaç kullananlar madde ve alkol bağımlıları da sıcaklardan yüksek oranlarda etkileniyor.

Hayati Tehlike Oluşabilir

Güneş çarpması aşırı sıcağa bağlı kalındığında ortaya çıkıyor ve vücudun terleme mekanizmasını bozarak vücut ısısının düşmemesine sebep oluyor. Vücut ısısı kısa sürede(ortalama 10 dakika) 40 dereceye kadar ulaşıyor. Güneş çarpması, diğer adıyla sıcak çarpması eğer ciddiye alınmazsa kalıcı hasarlara hatta ölüme bile yol açabiliyor. Güneş çarpması olduğunda kişinin ateşi 39.4’ün üzerine çıkar ve terleme oluşmaz. Ardından bulantılar ve baş ağrıları başlar. Baş dönmeleri, görmede bozukluk ve bilinç kaybı gibi durumlar bile yaşanır.

sicaklarda-yapilmasi-gerekenler
Sıcaklarda Yapılması Gerekenler

Sıcak Çarpması Neden Olur?

Sıcak çarpması uzun süre güneş altında kalmayla ve yetersiz su tüketimi sebebiyle gerçekleşmektedir. Sık olarak yaşlılar ve yüksek tansiyon hastalarında görülebilen güneş çarpmasından korunmak için kesinlikle güneş altında durulmaması gerekiyor. İlk yardımın zamanında yapılabilmesi de hastaların kısa sürede kurtulmasını sağlar. Hastalığın ciddiye alınmaması ise ölümle sonuçlanabilir. Hastanın güneş çarpmasından kurtulması için ilk olarak ona sıvı verilmeli veya tuzlu ayran içirilmelidir.

Hasta serin bir yere alınmalı ve ıslak havluyla serinletilmeye çalışılmalıdır. Bir saatlik süre zarfında hastada herhangi bir değişim olmazsa sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Please write your comments

deneme bonusu