Merhaba Teknoloji Haberleri – Teknoloji Rehberi ailesi, bugün sizlere yazılım konusunda büyük faydası olan Arduino while döngüsü ve diğer döngülerden ayrıntılı bir şekilde bilgi vereceğiz.
Arduino döngüler belirli kodlar sayesinde elde edilir ve kodlar programın tekrar tekrar çalışmasını sağlar. Arduino programlama dilinin 3 adet döngüsü bulunmaktadır. Bu döngülerin isimleri for döngüsü, Arduino while döngüsü, Arduino do-while döngüsü olarak bilinmektedir. Bu döngülerin daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıda sizler için hazırlanmış örnek kullanımlar ve videolar bulunmaktadır.
Arduino derslerinin yer aldığı youtube videoları sayesinde de büyük yol katedebilirsiniz. Önceliğiniz yılmadan elinizden geldiğince tekrarlar ve uygulamalar yapmak olacaktır. Aslında bu döngülerin ne kadar basit olduğunu kullandıkça daha iyi anlayacaksınız. Özellikle öğrenciler sıklıkla bu program yazılımlarının nasıl yapılması gerektiğini araştırmaktadır. Yazımızın onlara da büyük yardımda bulunabileceği kesindir.
Bu döngülerin dizimleri farklıdır ancak hepsi aynı görevi görmektedir. Do-while döngüsü diğerlerinden farklı olarak şartları kontrol etmeden bir defalık çalışır ve döngünün sonunda şartları kontrol eder. Bizler yazımızın devamında sizlerle Arduino döngüsü ve Arduino do döngüsü hakkındaki detayları paylaşacağız. Daha iyi anlamak için yazımızı okuyabilirsiniz.
-
For Döngüsü
Arduino for döngüsü, şart ve artırma-azaltma operatörünün aynı satırda tanımlanmasını ister. Yazılan kodlar ise döngü parantezi içerisinde yazılmalıdır. Örneğin; 0,1,2,3,4,5 nolu ledleri sıra sıra 1 saniye aralıklarla yazmaya çalışalım. Aşağıdaki örnek de daha iyi anlaşılacaktır.
Yukarıdaki kodları incelediğimizde for döngüsünün nasıl kullanılacağını görmüş oluruz. Burada fodran sonra paranteze aldığımız yer döngü şartlarını belirtmektedir. int pin= 0 yazan yerde integer türünde bir değişken oluşturuldu ve değişkenin değeri sıfır olarak belirlendi.
Delay(1000); yazılı olan bölüm ise döngüde 1 saniye beklemesi komutunu verir.
İnt i=0; ise i isminde integer türünün değişkenine sıfır verilmesi manasına gelmektedir.
pin <= 5; bu kod sayesinde döngünüzün hangi şarta bağlı olarak devam edeceğini bildirmiş olursunuz. Burada döngü 5 sayısı bulunduğundan değişken değeri 5’in üstüne çıkana kadar devam edecektir.
pin++; Bu döngü sayesinde pin değişken değeri artacaktır. Yani döngü her döndüğünde pin değişkeni + işareti olduğundan bir artarak devam edecektir.
pinMode(pin, OUTPUT); pinMode komutu sayesinde pin değişkeni her döngüde dönerken her aşamadaki değeri dijital çıkış olarak ayarlanacaktır. Bu kodlamalar ilk kullananlar için karmaşık gelmektedir ancak sürekli yaptıkça yerine oturacaktır. Bir süre sonra sizin için çok pratik bir hal alacaktır.
-
While Döngüsü
While döngüsü sırasında şartlar döngü ile birlikte tanımlanır ve döngü değişkeni döngünün dışında yer alır. Artma-azaltma işlemleri döngü parantezinin içinde bulunur. Aşağıda Arduino while döngüsü kod ve açıklamalarıyla beraber yer almaktadır.
Yukarıda kodları inceleyerek aynılarını yapmaya çalışırsanız yüksek oranda başarıyı yakalayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Arduino Değişkenler |
-
Do-While Döngüsü
Do-While döngüsü, do komutu ile başlangıç yapar. Bunun ardından herhangi bir şart kontrolü olmadan döngü parantezine girilir. İşlemler parantez içerisinde yapılır ve döngü sonuna gelindiğinde While komutu ile şart kontrol edilmiş olur.
Şart hala sağlanıp devam ediyorsa false olana kadar işlem tekrar yapılır. Do while döngüsünde önemli ve bilinmesi gereken nokta döngü şartının kontrol edilmeden bir defa kesinlikle çalışıyor olmasıdır. Aşağıda daha iyi anlayabilmeniz için bir örnek kullanım yer almaktadır.
Yukarıda sizler için Arduino döngüsü hakkında bilinmesi gereken her ayrıntıyı örnekleriyle beraber vermeye çalıştık. Bu döngüler yapılan pratiklerle daha hızlı oturmaktadır. Bu yüzden kodları tek tek yazarak yeni kodlar üretebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Önemli olan süreklilik ve planlı olmaktır. Hemen anlamlandırmak kolay değildir. Bunun için bizleri takip edebilir ve ilgili diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.