Orion Takım Yıldızı Hakkında Her Şey - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Orion Takım Yıldızı Hakkında Her Şey

Orion Takım Yıldızı Hakkında Her Şey

Merhaba Teknoloji Haberleri takipçileri , Bugün sizlere Orion Takım Yıldızı Hakkında bilgiler aktaracağız.

Hiç soğuk ve havanın berrak olduğu bir kış gecesinde gökyüzüne baktınız mı? Muhtemelen evet, bu gibi dönemlerde Orion Takım Yıldızı’nı görmeniz çok kolay olacaktır. Orion takımyıldızına dair anlatılan efsaneler çok eskilere, Antik Yunan mitolojisinden geliyor.

Bu takımyıldızını görmek kışın geldiğinin bir göstergesidir de diyebiliriz, özellikle Türkiye’de yaz aylarında kolay kolay görülemeyen Orion takım yıldızı, kış aylarında kolaylıkla görülebilir. Dilerseniz gelin Orion takım yıldızı ile ilgili anlatılan Yunan mitolojisi efsanesini görelim.

Orion (Avcı) Takım Yıldızı

Avcı takım yıldızı adıyla da anılan Orion’a dair efsaneler Yunan mitolojisinin dışında, birçok Antik Amerikan, Macar, Hint, Mısır ve Babil efsanesinde anlatılmıştır. Orion takımyıldızı farklı kültürlerde farklı şekillerde anlatılmış ve söylenenler her kültürde değişiklik göstermiştir.

Yunanların anlatısına göre Orion, adı Scorpius olan akrebe bastı ve devamında hayatını kaybetti. Yunan tanrıları onun ölmesine oldukça üzüldüler ve Orion’u ve kendisine ait olan köpekleri (Canis Minor ve Canis Major) takım yıldızı formunda gökyüzüne koydular. Ayrıca avlanabilmesi için çevresine bazı hayvanlar da koydular (tavşan, boğa gibi).

Orion’u öldüren akrepten bahsetmiştik hani, adı Scorpius olan. Tanrılar onu da gökyüzüne yerleştirdiler, ancak Orion’a zarar vermesini istemedikleri için biraz uzak bir noktaya koydular. Tüm bunlar nasıl olur diye soruyorsunuz içinizden muhtemelen, söylediğimiz gibi; sadece bir efsane.

Bazı Gerçekler

  • Neredeyse her yılın 21 Ekimi ve civar tarihlerde gerçekleşen Avcı Göktaşı Yağmuru olarak bildiğimiz fenomen zirve noktasını görür. Orion takımyıldızının İkizler takımyıldızı ile sınırı olan yerde her saatte 20-30 civarı göktaşı geçer.
  • Avcı Bulutsusu’nun civarlarında, Atbaşı Bulutsusu bulunur. Bu bulutsu, karanlık yıldız tozlarından meydana gelmiştir.
  • Orion takımyıldızı elemanlarından olan Betelgeuse, kırmızı bir renge sahip bir süperdev yıldızıdır.
  • Yine Orion’un bünyesindeki yıldızlardan olan Rigel, gece gökyüzüne baktığınızda görebileceğiniz en parlak 7. yıldızdır.
  • Ayrıca Orion takımyıldızının en sağındaki yıldız, tek bir yıldız değildir. İki yıldızın bir araya gelip birbirlerinin çevresinde döndüğü bir çiftyıldızdır.

 

Kaynak: Dusge | Orion Takım Yıldızı’nın Hikayesi ve Kehanetleri

Please write your comments

deneme bonusu