En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi? - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?

En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?

Son günlerde WhatsApp’ın yeni sözleşmesiyle beraber oldukça çalkantılı süreçler yaşandı. Bu sözleşmede, WhatsApp’ın kullanıcı verilerini işleyeceği maddesi yer alıyor. Bunun yanında bir de eğer sözleşmeyi kabul etmezseniz, 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren uygulamayı kullanamıyorsunuz.

E hal böyle olunca da çoğu kullanıcı WhatsApp uygulamasını bırakmayı düşünüyor. Geriye kalan alternatifler arasında da en güvenlisi hangisi olduğunu da merak ediyor. İşte biz de Teknoloji Rehberi – Teknoloji Haberleri ailesi olarak bu yazımıda sizlere en güvenli mesajlaşma uygulamalasının hangisi olduğundan bahsedeceğiz.

WhatsApp güvenli mi?

En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?

Öncelikle WhatsApp üzerinde attığınız mesajlar uçtan uca şifreleme ile gönderiliyor. Yani sizin mesajlarınızı WhatsApp dahil, 3. parti bir uygulama veya başka biri göremiyor. Ancak mesajları ne zaman ve ne kadar süreyle gönderdiğiniz ise WhatsApp tarafından öğrenilebiliyor. Zaten WhatsApp, yazımızın ilerleyen kısımlarında göreceğiniz Signal uygulamasının geliştiricisi Open Whisper Systems tarafından geliştirilmiş olan Signal Protocol uçtan uca şifreleme sistemini kullanıyor.

Uygulama üzerinde alınan bulut ve yedeklerin şifrelenmemesi çok büyük bir tehdit yaratıyor. Ayrıca yeni sözleşme ile birlikte WhatsApp uygulamasında insanlarla ne sıklıkta ve nerede mesajlaştığınızı, hangi ağlarla bağlantı kurduğunuzu, cihaz özelliklerinizi ve bunlar gibi birçok veri işlenebilecek. Bu gerçekten tehlikeli. Yani en azından yeni sözleşme ile birlikte WhatsApp’ın güvenilirliğini kaybettiğini söyleyebiliriz.

Telegram güvenli mi?

En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?

WhatsApp’ın yeni sözleşmesiyle birlikte herkes Telegram uygulamasına geçmeye başladı. Hatta Telegram kullanıcıları, rehberinde kayıtlı kişilerin Telegram’a katıldı bildirimlerinden usanmış durumda. Birkaç gün içinde WhatsApp’tan Telegram’a geçen kullanıcıların sayısı milyonları bulsa da büyük bir yanılgı içindeler. Çünkü Telegram sandığımız kadar güvenli değil.

Uygulamanın güvenli olmamasının en büyük sebebi, uçtan uca şifrelemenin normal mesajlarda aktif hale gelmemesi. Yani mesajlarımıza üçüncü bir kişi tarafından erişim mümkün. Eğer uçtan uca şifreleme protokolünü kullanmak isterseniz de gizli sohbet başlatmanız gerekiyor. Gizli sohbet ile birlikte uçtan uca şifreleme protokolü aktif hale geliyor ve mesajların hepsi görüşme bittikten sonra siliniyor.

Asla üçüncü şahıslar ve hükümetlerle veri paylaşmadığını belirten Telegram, gizli sohbet esansında uçtan uca şifreleme protokolü olarak MTProto’yu kullanıyor. MTProto, Telegram tarafından üretilmiş bir protokol. Ayrıca açık kaynak kodlu olmadığı için tam olarak güvenli mi değil mi bilemiyoruz. Sonuç olarak WhatsApp’tan Telegram’a geçmek pek iyi bir tercih olmayabilir.

Signal güvenli mi?

En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?

Telegram zaten ülkemizde oldukça kişi tarafından kullanılan bir uygulamaydı. Bu yüzden herkes WhatsApp’tan Telegram uygulamasına geçmeyi tercih etti. Ancak en güvenli mesajlaşma uygulaması olan Signal’e çok az bir kitle geçti. WhatsApp’ın kullandığı uçtan uca şifreleme protokolünü kullanan Signal, kesinlikle hiçbir veriye erişemiyor. Çünkü bu uygulama WhatsApp gibi sadece aramaları ve mesajları şifrelemiyor. Meta verilerini de şifreliyor ve Sealed Sender özeliğini kullanıyor.

Sealed Sender özelliği sayesinde hangi kullanıcının hangi kullanıcıya mesaj gönderdiği bilinmiyor. Hatta bunu Signal bile tespit edemiyor. Bunların yanı sıra iki adımlı doğrulama, ekran görüntülerini engelleme, yüzlerin otomatik bulanıklaştırılması, detaylı ekran kilidi özelliği gibi birçok özellik Signal üzerinde mevcut. Eğer gerçekten güvenliğinize önem veriyosanız, Signal uygulamasını kullanmanızı şiddetle öneriririz.

 

 

Please write your comments

deneme bonusu