Merhaba Teknoloji Haberleri sevenler, hareket kontrol sistemleri nedir, günlük hayatımızda sık karşılaştığımız durumlarda karşımıza çıkan tanımlardan birisi olacaktır. Söz konusu üretim sektörü olduğu zaman, aslında insan gücüne ne kadar ihtiyacımı olduğunu görebiliyoruz.
Üretim yapan firmalar ve o firmaların fabrikaları, ziyaret edildiği zaman insan gücüne fazlasıyla ihtiyaç duymaktadırlar. Dolayısıyla bu insan gücü, bir süre sonra verimsiz bir şekilde devam edebilme ihtimalini ortaya koyar.
İnsan gücünün de hem bir sınırı hem de bir noktası vardır. Bu yüzden sadece insan gücü değil, ekstra güce de ihtiyaçları olacaktır. Üretim firmaları bu yüzden farklı yönlere başvururlar ve farklı talepleri bulunmaktadır.
Hareket kontrol sistemleri ise bu noktada üretim firmaları için büyük bir kolaylığı devamında getirecektir. İnsan gücünü azaltacaktır ve bu sayede insan gücünde minimum derecede faydalanılacak ama yine de ona ihtiyaç duyulacaktır.
Hareket Kontrol Sistemleri Nedir?
Otomasyon sistemleri hakkında gerekli bilgiye sahip olan kişisel, hareket sistemlerinin otomasyon sistemlerinin bir alt dalı olduğunu bilirler. Aynı zamanda hareket sistemleri, döner veya lineer hareket üreten sistemler, tork kontrolü sağlayan, yüksek kesinlikte konum ve hız olarak da isimlendirilir. Haricinde; kapalı çevrim ve açık çevrim hareket sistemleri olarak 2’ye ayrılmaktadır.
Açık Çevrim Hareket Kontrol Sistemleri
Açık çevrim hareket kontrol sistemleri, tamamen 3 tür bileşenden meydana gelmektedir. Bunlar;
- Kontrolör
- Yükseltici (Sürücü)
- Çalıştırıcı (Motor)
Sonucunda işlemler, komut sinyali aracılığıyla meydana gelmektedir. Fakat bu sistemin bir kusuru bulunmaktadır. Hata yapıldığı zaman, maalesef geri alma imkanı bulunmayacaktır.
Kapalı Çevrim Hareket Kontrol Sistemleri
Sistem ve bileşen olarak açık çevrim hareket kontrol sistemleri, tamamen aynı şekilde işlemektedir. Fakat açık kontroldeki kusurlu sistem, burada mümkün olmayacaktır. Bu sistemde bir hata olduğu zaman, geri dönüşü mümkün olur ve o hata düzeltilebilir.
Hareket Kontrol Sistemleri Nasıl Çalışır?
Hareket kontrol sistemlerinin ikiye ayrıldığından söz etmiştik. Bu durumda açık çevrim hareket kontrol sistemlerini, uygulama esnasında, tut ve yerleştir uygulaması için kullanılabilir ve bu mantık ile çalıştırabilirsiniz. Fakat hata payının 0 olması önemlidir.
Kapalı çevrim hareket kontrol sistemlerinde ise; uçan testere uygulamasında kullanabilirsiniz. Burada her bir odun parçası eşit kesilmelidir. Bu yüzden kullanılan bant ile de senkronize halinde çalışmalıdır. Eğer eşit değilse, durdurarak tekrar ayarlayabilirsiniz.