NASA’nın Curiosity Keşif Aracı Mars’ta “Benzeri Görülmemiş” Bir Keşif Yaptı - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

NASA’nın Curiosity Keşif Aracı Mars’ta “Benzeri Görülmemiş” Bir Keşif Yaptı

NASA’nın Curiosity Keşif Aracı Mars’ta “Benzeri Görülmemiş” Bir Keşif Yaptı

NASA’nın Curiosity keşif aracı Mars’ta şimdiye kadar bulunan en büyük organik bileşikleri tespit ederken, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) da oluşmakta olan bir yıldızın güçlü çıkışını gösteren yeni ve canlı bir görüntü yayınladı. Bu keşifler, komşu bir gezegendeki moleküler evrimden evrenin uzak köşelerindeki yıldız doğumlarına kadar kozmik süreçlerin olağanüstü çeşitliliğini gözler önüne seriyor.

Mars’ta Şimdiye Kadar Keşfedilen En Büyük Organik Moleküller

NASA’nın Curiosity keşif aracı, Cumberland olarak bilinen bir kaya örneğinde yaptığı çığır açan analizde, daha önce Mars’ta tespit edilmemiş uzun zincirli organik moleküller olan dekan (C10), undekan (C11) ve dodekan (C12) tespit etti.

Bu bileşikler, keşif aracının Mars’taki Örnek Analizi (SAM) laboratuarında yapılan bir deney sırasında ortaya çıkarıldı. Bilim insanları bu moleküllerin undekanoik asit, dodekanoik asit ve tridekanoik asit gibi daha uzun yağ asitlerinin termal parçalanma ürünleri olduğuna inanıyor.

Bu tür moleküller önemlidir çünkü yağ asitleri, hücre zarlarını oluşturdukları ve diğer biyolojik işlevlere yardımcı oldukları Dünya’daki yaşam için temeldir.

Bu Mars versiyonlarının hidrotermal bacalardaki reaksiyonlar veya suyla mineral etkileşimleri gibi biyolojik olmayan kökenleri olsa da, karmaşıklıkları, yaşamı barındırmış veya korumuş olabilecek ortamların belirlenmesinde ileriye doğru bir adımdır.

Mars'ta Şimdiye Kadar Keşfedilen En Büyük Organik Moleküller
Mars’ta Şimdiye Kadar Keşfedilen En Büyük Organik Moleküller

Mars Göl Yatağından Korunmuş İpuçları

Cumberland numunesi 2013 yılında Mars’ın Gale Krateri içindeki Yellowknife Körfezi’nde delinmiştir. Bu bölgenin eski bir göl yatağının kalıntıları olduğuna inanılıyor ve Curiosity burada zengin kil mineralleri, sülfür bileşikleri, nitratlar ve hatta metan buldu – bunların hepsi organik kimyanın sürdürülmesi veya korunması için gerekli.

Bilim insanları, organik moleküllerin 12 atomdan daha uzun karbon omurgalarına sahip olduğunu gözlemledi – bu, canlı olmayan süreçlerle üretilen bileşikler için alışılmadık bir durum. Çoğu abiyotik yağ asidi kısa zincirlidir. Bu durum, potansiyel olarak yaşamla daha ilgili olan daha uzun zincirli moleküllerin var olduğu ancak SAM’ın daha büyük yapıları analiz etmedeki sınırları nedeniyle tespit edilemediği ihtimalini gündeme getiriyor.

Çalışmayı yöneten CNRS’den (Fransa) Caroline Freissinet’in de aralarında bulunduğu NASA araştırmacıları, bu bulgunun Mars Örnek Dönüşü görevleri için argümanı güçlendirdiğini öne sürüyor. Dünya’ya geri gönderilmesi halinde örnekler, biyo-imzaların (yalnızca yaşam tarafından üretilen moleküller) mevcut olup olmadığını belirlemek için daha gelişmiş araçlar kullanılarak incelenebilir.



from Tekno Bilim Adamı https://ift.tt/ydH4Gq2
via TEKNOBİLİMADAMI
Please write your comments

:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)
deneme bonusu