Doğum Parası Kaç TL – Doğum Parasını Nasıl Alabilirim? - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Doğum Parası Kaç TL – Doğum Parasını Nasıl Alabilirim?

Doğum Parası Kaç TL – Doğum Parasını Nasıl Alabilirim?

Teknoloji Haberleri – Bilim Teknoloji Rehberi olarak bugün bu konuyu değerlendirdik. Doğum parasına dair yapılacak olan başvurularda ilk olarak bebeğin nüfus müdürlüklerine kaydının yapılması gerekmektedir. Sonrasında da doğum yardımı almak adına başvuru dilekçesinin doldurulması da söylenmektedir.

Bu dilekçelerin şahsen ya da posta yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmetler Merkezi’ne gönderilmesi gerekmektedir.

Bu konuda evrakların tam olması gerektiği hususuna da dikkat edilmesi gerekmektedir. Doğum parası almak isteyenlerin evraklarını eksiksiz bir biçimde sunmaları ve formları da doğru şekilde doldurmaları da gerekmektedir.

Bunun için başvurulan kurumlar tarafından yeterli zamanlar da tanınmakta olup, zamanın geçmesinde de başvuruların gerçekleştirilmemesi durumu ortaya çıkmaktadır.

Doğum Yardımı ve Süt Parası Almak İçin Gerekli Belgeler

  • Doğan bebeğin kimlik kartı.
  • Anne ya da babanın kimlik kartı.
  • Doğum parası almak adına yapılan başvurular esnasında başvuru kurumundan alınan belgelerin tam ve eksiksiz biçimde doldurulmuş halleri.

Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Doğum yardımına dair başvuru işlemlerini gerçekleştiren kişilerin, sonrasında sorgulama yapabilmeleri de mümkün olmaktadır. Bu tip sorgulama işlemlerini e-devlet içerisinden gerçekleştirebilmek söz konusudur.

E-devlet platformuna girdikten sonra da arama kısmına “Doğum Yardımı” yazılması sonrasında arama yapılabilmektedir. Arama sonuçlarında görülen “Doğum parası sorgulama” seçeneğinden bu işlemlere dair bilgileri temin etmek söz konusu olabilmektedir.

Doğum parası sorgulama konusunda diğer bir yöntem de Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın “183” ve “144” numaraları olacaktır. Bu çağrı merkezlerinin aranması sonrasında doğum yardımı sorgulamaları gerçekleştirilebilecek ve tüm bilgileri alabilmek de mümkün olabilecektir.

dogum-yardimi
dogum-yardimi

Doğum Parası Dilekçesi Nasıl Doldurulmalıdır?

Doğum yardımına dair hareket edecek olan kişilerin dilekçede ilk olarak TC kimlik numaralarına ve ad soyadı bilgilerine yer verilmesi gerekmektedir. Doğum yapan anneye bu yardımın yapılmasına karşın başvurular bebeğin babalarına da yapılabilmektedir.

Bu tip bir durumun meydana gelmesi halinde ise babanın bilgilerinin yazılması söz konusudur. Aynı zamanda da doğum yapan kişinin bilgileri de eksiksiz olarak form içerisinde yer almalıdır.

Bu forma yeni doğan bebeklerin bilgileri de yazılmalıdır. Ancak formu doldurmadan önce kimlik temin edilmesi işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda da bebeğin kimlik numarası da bu form içerisinde yer almalıdır.

Başvuru esnasında çiftin daha önceden doğan çocukların da kimlik bilgilerine ver verilmek gerekmektedir. Dilekçenin alt bölmesinde ise başvuru yapan kişinin bilgilerine yer verilmelidir.

dogum-yardimi
dogum-yardimi

Doğum Yardımı Ödemeleri Ne Zaman ve Nereden Yapılır?

Doğum yardımı ödemelerini almak isteyen kişilerin başvuruları Doğum Yardımı Sistemi’ne girildiği aydan 30 gün sonra yapılmaktadır. Bu yardımı hak eden çiftlerin ödemelerini herhangi bir PTT şubesinden temin edebilmeleri de mümkün olabilmektedir.

Doğum Yardımı Başvuru Süresi

Ülkemizde doğum yardımı uygulamaları 2015 yılından itibaren başlamıştır. Bu yardım için son tarih konusunda herhangi bir düzenleme de mevcut değildir. Doğum yardımı başvurularına dair herhangi bir son tarih olmamasına dayalı bir düzenleme de söz konusu olmamaktadır.

Çalışmayan Anneye Ne Kadar Doğum Yardımı Ödenmektedir?

Çalışmayan annelerin kaçıncı çocuğunu dünyaya getirdiklerine bağlı olarak ödenen rakamlarda farklılık görülebilmektedir. Kanuna bağlı olarak çalışmayan annelere ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üç ve sonrasındaki çocuklar için ise 600 TL gibi bir rakamda yardım ödenmesi durumu ortaya çıkmaktadır.

dogum-yardimi
dogum-yardimi

Süt Parası ve Emzirme Ödeneği Alma

Süt paraları, doğum yapan annelere ya da eşlerine ödenen bir destek olarak görülmektedir. Bu yardımı almak isteyen kişilerin SGK ya da BağKur’a tabi olması gerektiği ifade edilmektedir.

Aynı zamanda da bu kurumlara en az 120 gün prim ödemeleri gerektiği de söylenmektedir. Süt paralarına dair başvuruların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlükleri ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri doğrultusunda gerçekleştirildiği de bilinmektedir.

Aynı zamanda da süt parasına dair başvuru yapacak olan kişilerin yanlarında yeni doğmuş olan bebeklerin kimliklerini de barındırmaları gerekmektedir.

Süt parasına dair başvurular internet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Yeni doğan bebeğin TC kimlik numarasıyla beraber Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın internet siteleri dahilinde başvurularını gerçekleştirmeleri söz konusu olacaktır.

Yeni doğum yapanlara verilen emzirme ödeneği geçen yıl itibarıyla 180 TL olarak belirlenmişti. Ancak bu yıl 202 TL olarak güncellenen bir yardım olarak kendini gösterdi. Emzirme ödeneklerinden sadece doğum yapanlar değil aynı zamanda da eşler de yararlanabilmektedir.

Bu ödenekler annenin çalışması halinde kendisine verilmektedir. Ancak annenin çalışmaması halinde ise annelerin SGK ya da Bağkur çalışanı olarak görülen eşlerine verilmesi durumu söz konusu olmaktadır.

Daha Önceden Doğan Çocuklar İçin Doğum Parası Alınabilir Mi?

Çocukların 15.05.2015 tarihinden sonra dünyaya gelmesi durumunda başvuru yapmak mümkün olmaktadır. Ancak bu yardımdan faydalanabilmek için daha önceden başvuru yapmamak ya da bu ödenekten faydalanmamış olmak şartları dikkate alınmaktadır. Bu tarihten önce doğan çocuklar için ise herhangi bir biçimde ödeme yapılması söz konusu değildir.

İkiz Çocuklar İçin Doğum Yardımı Ne Kadardır?

İkiz çocuk dünyaya getiren annelere bu yardım farklı biçimlerde gerçekleştirilmektedir. İlk kez çocuk sahibi olan ve ikiz bebek sahibi olan annelerin ilk çocuk için 300 TL, ikincisi için de 400 TL gibi bir ödenek almaları söz konusudur.

Daha önceden çocuk sahibi olan annelerin ikiz bebek dünyaya getirmesiyle beraber ikizlerden biri için 400 TL, diğeri için ise 600 TL gibi bir yardım almaları da söz konusu olabilmektedir.

Tüm bu yardımlar her anneye sağlanabilmekte olan uygulamalardır. Aynı zamanda da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından takip edilen destekler olarak da ifade edilmektedir.

Please write your comments

deneme bonusu