Merhaba Teknoloji Haberleri-Teknoloji Rehberi, bugün sizlere yeni bulunan bir kuyruklu yıldızdan bahsedeceğiz.
En uzun kuyruklu yıldızın adı nedir?
153P/Ikea-Zhang.
En uzun kuyruklu yıldız kaç kilometredir?
1 milyar kilometre
Kuyruklu yıldızlar nasıl oluşur?
Ayrıntı yazımızda.
ABD’li ve İngiliz bilim adamları uzayda bu zamana kadar keşfedilmemiş en uzun kuyruklu yıldızı keşfetti. Bu uzun kuyruklu yıldızın adı 153P/Ikeya-Zhang olarak belirlendi. Yıldızın kuyruk uzunluğunun daha iyi ifadesi için Dünya ile Güneş arasındaki mesafesinin 7.5 katı kadar olduğu bildirildi.
Son zamanlarda uzay biliminde oldukça fazla gelişmeler yaşanıyor. Özellikle bu hafta uzayla ilgili çok fazla haber geldi. Bu hafta yaşanan gelişmelerden biri Avrupa Uzay Ajansı’nın Atla Kuyruklu Yıldızı etrafında Solar Orbiter adlı uydusunu dolandırmasıydı. Bir diğer haber de Borisov yıldızının Güneş Sistemi’nde herhangi bir çarpışma yapmayacağı ve normal seyrinde yoluna devam edeceği açıklandı. Şimdi de en uzun kuyruklu yıldızın haberi geldi. Uzayla ilgili yaşananlar gerçekten çok fazla dikkat çekiyor.
İlginizi Çekebilir: İlk Yıldızların Oluşum Zamanı Daha Eskiyi Mi Gösteriyor? |
Daha Önceki Yıldızlardan En Uzunu
Araştırma sonuçlarına göre 153P/Ikeya-Zhang adlı kuyruklu yıldızın önceki Hyakutake yıldızından 2 kat daha uzun olduğu ortaya çıktı. Bilim insanlarının eski araştırmalarında Jüpiter ve Satürn yörüngelerinde seyahat ederek bazı protonları tespit etmişti. Bu protonların aslında 153P/Ikeya-Zhang adlı yıldızın kuyruğundan geldiği tespit edildi.
Bu tarz kuyruk oluşumlarıyla ilgili iki tür olduğu da ifadeler arasında yer alıyor. Bunlardan bir tanesi Güneş radyasyonu sonucu oluşurken diğeri ise bu uzun kuyruklu yıldızın oluşması gibi protonların hidrojen gazından ayrılmasıyla oluşuyor. Bu kuyruklu yıldızın toplam uzunluğu 1 milyar kilometre olarak belirlendi.