Nesnelerin İnterneti IoT ve Sensör Uygulamaları Nelerdir? - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Nesnelerin İnterneti IoT ve Sensör Uygulamaları Nelerdir?

Nesnelerin İnterneti IoT ve Sensör Uygulamaları Nelerdir?

Teknoloji Rehberi – Teknoloji Haberleri ailesi olarak bu yazıda sizlere Nesnelerin İnterneti IoT ve Sensör Uygulamaları  konusunda bilgi vereceğiz.

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti (IoT) nesnelerin herhangi bir insan müdahalesi olmaksızın, kendi aralarında belirli protokoller aracılığıyla iletişim kurmasıyla oluşan veri ağına denir. Kısacası IoT (Internet Of Things) teknolojisi ile birbirleriyle haberleşmesidir.

IOT teknolojisi kullanan ve günümüzde oldukça yaygın olan Akıllı Ev Sistemleridir. ütüyü fiş de m unuttunuz, evde ışıkları kapatmadan mı çıktınız bu gibi dertlere son nesnelerin interneti ile son verebilirsiniz.

Günümüz popüleritesiyle ve kullanım alanlarında artış olan nesnelerin interneti yapılan bir araştırmaya göre 2016 yılında telefon, tablet ve bilgisayarların dışında  6,4 milyar ile 9 milyar arasında cihazın internete bağlandığı tahmin ediliyor.

2020 itibariyle her biri izlemek ve kontrol etmek için geliştirilmiş uygulama içeren cihaz sayısının 30 milyarı bulması bekleniyor.

Internet Of Things

Nesnelerin interneti IoT ile birçok endüstride cihazların birbirlerine bağlanması sağlanır. Bu iletişim ağı sensör pazarıyla da doğru orantılı olarak gelişmektedir. Önümüzdeki 10 sene içerisinde ise her sene yaklaşık 1 trilyon sensörün konuşlandırılacağı ve 20 yıl içerisinde yaklaşık 45 trilyon sensörün ağa bağlı olacağı öngörülmektedir.

Sensör Nedir?

Sensör, otomatik kontrol sistemlerinin duyu organlarına verilen isimdir. İnsanların çevrelerinde olup bitenleri duyu organlarıyla algılamasına benzer biçimde, makineler de basınç, sıcaklık, hız ve benzeri değerleri algılayıcı vasıtasıyla algılar.

Fabrikalar, taşımacılık, üretim alanları gibi tesislerde çok daha yoğun olarak kullanılan nesnelerin interneti konseptinin asıl yapı taşları akıllı sensörlerdir. İnternet tüm bu oluşumun beyni ise sensörler de adeta göz, kulak, deri, burun gibi duyu organlarıdır.

Nesnelerin İnterneti Nedir?
Nesnelerin İnterneti Nedir?

Sensör Uygulamaları Nelerdir?

Akıllı sensörler nesnelerin interneti IoT teknolojisinin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Fakat sensörlerde olmasa IoT de olmazdı. Akıllı sensörler ile veri dağıtımı çok kolay gerçekleştirilmektedir. Birçok yeni uygulama için önemli bir etkinleştirici olarak yer almaktadırlar ve nesnelerin interneti zincirine daha fazla bağlantı ve analitik kazandırmaktadır.

Ayrıca sensörlerin yanı sıra radyo frekansı tanımlama (RFID) etiketleri ve okuyucuları da IoT uygulamalarında oldukça sık kullanılmaktadır. Akıllı sensörlerin; ultrasonik sensörler, seviye sensörleri, ışık ve renk sensörleri, dokunma sensörleri, sonar ve lazer sensörler gibi birçok çeşidi de bulunuyor.

nesnelerin İnterneti IoT Sensör Iygulamaları
Nesnelerin İnterneti IoT Sensör Uygulamaları

Şimdi de en çok yaygın olan sensör uygulamalarına göz atalım;

1- Sıcaklık Sensörleri

En çok kullanılan alanları buzdolabı, klima gibi ısıtma, soğutma, iklimlendirme sistemlerinde kullanılıyor. İşin içine internet girince konu nesnelerin internetini dönüşüyor. Sıcaklık algılayıcılarda termokupl (ısıl çift), direnç sıcaklık dedektörü, termistör, yarı iletken algılayıcı ve kızılötesi sensörlergibi çeşitler bulunuyor. Her birinin kullanım alanına göre ayrı yetenekleri bulunuyor.

2- Ultrasonik Sensörler

Katı ve sıvı nesnelerin temassız algılanması için tasarlanmıştır. Ultrasonik sensörler özellikle su dağıtım şebekelerinde kullanılan bir tanktaki suyun seviyesini izlenmesinden akışkan tanıma/konsantrasyona, nesneye olan yakınılığını tespit etmek için tasarlanmıştır. Bu sensörler, IoT ürün geliştirme için vazgeçilmez bir unsur haline geldi ve akıllı bağlantılı ürünler oluşturmak için (akıllı çöp kutuları gibi) yaygın olarak kullanılıyor.

3- Işık Sensörleri

Bu sensöörler yaklaşım (proximity) sensörü kategorisinde düşünülebilir.  Algılanan ışık miktarı ile paralel olarak Fotoresistör veya Fotovoltaik pillerin voltajını değiştiren basit bir sensördür. Örnek olarak Türkiye’de Philips Hue Aydınlatma Sistemini verebiliriz. Dilediğiniz renkte kullanabiliyorsunuz.

4- Kızılötesi Sensör

Kızılötesi sensörler, uzak bir cihazla kablosuz bağlantı kurulmak istendiğinde optik radyasyonlar, radyo dalgaları veya akustik dalgalar (su altı uygulamaları için) kullanırız.  Bu üç tür kablosuz iletişim, temelde frekansları bakımından farklılık gösterir. Mikro dalgalara ve milimetre dalgalarına kadar uzanan LF, HF, VHF, UHF ve benzeri gibi frekans bantlarından başlayan tüm frekanslara radyo dalgaları denir.

Kızılötesi radyasyonlar çeşitli elektronik cihazlarda ve sensörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. TV, gece görüş ekipmanları gibi karmaşık cihazlar farklı uygulamalar için kızılötesi dalgalar kullanır.

Please write your comments

deneme bonusu