Merhaba Teknoloji Haberleri Tekno bilim adamı takipçileri,
Bilim dünyası vakit zaman çılgın fikirlerle karşımıza çıkabiliyor. Lakin neredeyse tam bir yıl evvel bir küme bilim insanı tarafından ortaya atılan bir fikir, ortadan geçen onca vakit sonra yine keşfedildi ve bilim dünyasından pek çok ismin reaksiyonunu topladı. Özet geçmek gerekirse fikir, Dünya’nın merkezinde bir kara delik olduğunu ve bu kara deliğin DNA’mızda bile rol oynadığını savunuyor.
2019 yılının eylül ayında 13 bilim beşerinin ismiyle yayınlanan makale, bugün Twitter’da bir anda topa tutulmaya başladı. Bilim insanlarının bu makaleyi topa tutmasındaki ana nedense makalede sunulan fikri ziyadesiyle saçma bulmalarıydı. Gelin, bu makalenin ayrıntılarına ve bilim dünyasından gelen yansılara bir bakalım.
DNA, Dünya’nın çekirdeğindeki kara delik gibisi yapı sayesinde oluştu:
Makalenin özet kısmı, ‘Yakın vakitte NASA’dan birtakım bilim insanları Dünya’nın merkezinde kara delik gibisi bir yapı olabileceğini öne sürdü.‘ cümlesiyle başlıyordu. İşte bilim insanları, bu fikir üzerinden kendi fikirlerini geliştirerek bu kara delik gibisi yapının DNA üzere biyolojik malzemeleri oluşturmuş olabileceğini; hasılı Dünya’daki hayatın varlığının bu kara delik olabileceğini öne sürdüler.
Bilim insanları, Dünya’nın çekirdeğinin en büyük telekomünikasyon sistemi olduğunu söyleyerek bu sistemin dalgaları DNA’lar ve su molekülleriyle değiş tokuş yaptığını tez ettiler. Makalede bu yapının tıpkı vakitte Dünya’nın çekirdeğinin yüksek sıcaklığının ve manyetiğinin ana sebebi olduğu da söylendi.
Tekrar gündem olan makale hakkında araştırma yapan IFLScience, bu makalede yer alan isimlerin daha evvel hayli çılgın ve kuşku duyulan fikirler ortaya attıklarını ortaya koydu. Bu da makalede yer alan müelliflerin düzmece müellifler yahut komplo teorisyenleri olabilecekleri ihtimalini doğurdu.
Bu makaleyi paylaşan bilim insanları ne gayeye sahipler kesin olarak bilinmese de bilim dünyasından kimi isimler hem makaleyi hem de makalenin yayınlandığı mecmuayı topa tuttular. Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi’nden Paul Byrne, makaleye olan şaşkınlığını hayli kaba bir formda somutlaştırdı:
Öte yandan Washington Post ve CNN’de ulusal güvenlik konusunda müelliflik yapan Shane Harris, bu makalenin yayınlanması hakkında ‘Bu sahiden yaşandı mı?‘ tabirini kullanırken Cambridge Üniversitesi’nden Matematikçi Sarah Rasmussen, müelliflerin mecmuayı trollediklerini, muharrirler ortasında yer alan Torello Lotti’nin daha evvel aldatıcı mecmualarda tıpkı makalede yer aldığını açıkladı.