DuckDuckGo’dan Google’a Zehir Zemberek Kelamlar - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

DuckDuckGo’dan Google’a Zehir Zemberek Kelamlar

DuckDuckGo’dan Google’a Zehir Zemberek Kelamlar

Merhaba Teknoloji Haberleri Tekno bilim adamı takipçileri,

ABD merkezli teknoloji devi Google, geçtiğimiz yıl tarihinin en büyük cezalarından bir adedine çarptırılmıştı. 4,34 milyar euroluk cezanın nedeni, Google’ın Android ekosistemindeki kullanıcılara farklı bir arama motoru tercihi yaptırmamasıydı. Hatta Google, bu cezadan sonra Avrupa’daki müşterilerine yeni bir hizmet sunmaya başladı. Kullanıcılar bu sayede, bir aygıt suramı yaparken diledikleri arama motorunu tercih edebileceklerdi. 

Lakin Google, kullanıcılara tüm arama motorlarını tercih edebilme imkanı tanımadı. Şirket bunun yerine, 3 ayda bir düzenlediği müzayedelerle hangi arama motorlarının seçilebileceğini belirledi. Elbette bu durum, “Parayı veren düdüğü çalar.” atasözünün canlı kanlı bir örneğiydi. Zira şirketler, Google’a verdikleri teklifler karşılığında veriliyordu. Yani hangi arama motoru şirketleri en yüksek bedeli öderse, Google o arama motorlarını kullanıcılara tercih ettirecekti.

Google’ın açıkladığı yeni sonuçlar, son periyotların tanınan arama motoru DuckDuckGo’yu isyan ettirdi

DuckDuckGo'dan Google'a Zehir Zemberek Kelamlar

Google, saatler evvel yaptığı bir açıklamayla Android kullanıcılarının hangi arama motorlarını tercih edebileceklerini görecekleri ekranda yer alacak arama motorlarını açıkladı. Lakin yapılan bu açıklama, en çok da son periyotlarda pek çok kullanıcının favori arama motoru haline gelmeye başlayan DuckDuckGo’yu rahatsız etti. Takım, Google’ın açıkladığı sonuçları zehir zemberek sözlerle eleştirdi.

“Google’ın açık artırma uygulaması, arama motoru sağlayıcılarını daha çok reklama teşvik ediyor.” 

DuckDuckGo yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, Google’ın açık artırma uygulamasının arama motoru sağlayıcılarını farklı taraflara ittiği tabir edildi. DuckDuckGo’ya nazaran arama motorları, Google’ın açık artırmasını kazanabilmek ismine karlarını maksimize etmeye çalışıyor, bu da kullanıcılar için dezavantaj manasına geliyordu. DuckDuckGo, arama motoru sağlayıcılarının Google’ın açık artırma uygulaması nedeniyle daha fazla reklam verip, kullanıcı kapalılığını yok saymak zorunda kaldıklarını düşünüyor.

DuckDuckGo'dan Google'a Zehir Zemberek Kelamlar

“Kullanıcılarımızı istismar etmeyeceğiz. Para kazanmak için kullanıcıları yok saymayacağız.”

DuckDuckGo tarafından yapılan açıklamalarda, açık artırmaları kazanamadıklarını, zira verdikleri teklifin rakiplerinden düşük olduğunun altı çizildi. 2014 yılından beri önemli bir karlılık oranları olduğunu belirten yetkililer, Google’ın açık artırmasını kazanabilmek ismine kullanıcılarını istismar etmeyeceklerini söz ettiler. Bu ortada, DuckDuckGo’nun evvelki açık artırmada dikkat çeken galibiyetler yaşadığını lakin son açık artırmada yalnızca 4 Avrupa ülkesinde gösterileceğini hatırlatalım.

Avrupa Kurulu’na talep: Açık artırma sürecini ortadan kaldırın

DuckDuckGo yetkilileri, mevzuyla ilgili olarak da Avrupa Komitesi‘na bir talepte bulundular. Yapılan açıklamalarda, Google’ın açık artırma uygulamasının rekabet ortamını daha da zorladığı, bu yüzden bununla ilgili olarak yeni bir adım atılıp, açık artırma uygulamasına son verilmesi gerektiği söz edildi. Gizlilik odaklı arama motoruna nazaran Google’ın sunduğu tercih ekranı, ülkeler bazında en tanınan arama motorlarını içerecek halde rastgele gösterilmeli.

DuckDuckGo'dan Google'a Zehir Zemberek Kelamlar

Google’ın açık artırma uygulamasından şikayetçi olan tek arama motoru DuckDuckGo değil. Etraf dostu maksatlı bir arama motoru olan Ecosia da açık artırma sürecine en çok karşı çıkanlardan bir tanesiydi. Google’ın açık artırma uygulamasının Avrupa Komitesi’nin kestiği cezanın ruhuna ters olduğunu beyan eden Ecosia yetkilileri, reaksiyonlarını göstermek ismine da evvelki açık artırmalara katılmamayı tercih etmişlerdi. Buna karşın son açık artırmaya katılan Ecosia, yalnızca Slovenya‘daki kullanıcıların heyetim ekranlarında tercih edilebilecek arama motorları ortasında yer alacak.

Please write your comments

deneme bonusu