Merhaba Teknoloji Haberleri-Teknoloji Rehberi ailesi, bugün sizlere ekonometri hakkında bilinmeyenleri yazdık.
Ekonometri, iktisada bağlı olayların açıklanması adına ortaya çıkan bir alan olarak değerlendirilmektedir. Sayısal verilerin ele alınması sonrasında da gerekli karşılaştırılmaların yapılmasına bağlı olarak sonuç elde etmeye dayalı bir bilim dalı olarak ifade edilmektedir. Ekonometri alanı ilk olarak ülkemizde 1982 yılından beridir eğitimi verilmeye başlanan bir alandır. Ancak son dönemlerde daha sık adından söz ettirmektedir. İktisat alanındaki kaynakların yanı sıra matematiksel bilgilerin faydalanılması sonrasında da çözümleme işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceği bu alan dahilinde değerlendirilmektedir.
Ekonometri bölümünün son derecede karmaşık olduğu ifade edilmektedir. İktisat konusunda uzman olan kişilerin bile bu tip ekonomik bilgileri değerlendirme ve yorumlama konusunda yeterli olamadıkları söylenebilmektedir. Ekonometri alanı da bu konuda gerekli desteği sağlamak adına kurulmuştur: Bu alanın amaçlarından bir tanesinin iktisat alanında uzman olan kişilerin açıklama getiremediği konuları etkili bir biçimde kullanarak analize tabi tutabilecek ve ölçecek olan kişileri yetiştirmek olarak ifade edilmektedir.
Ekonometri Bölümü Hakkında Bilgiler
Ekonometri bölümüne TM puan türünden giriş yapabilmek söz konusudur. Ekonometri bölümünün eğitim süresi ise 4 yıl olarak belirlenmektedir. Bu dalda eğitim almak isteyerek programa kayıt yaptırmak isteyenlerin öncelikli olarak bazı yeteneklere sahip olması da istenmektedir. Bu yeteneklerin başında da kişilerin sayısal anlamda yeteneklerinin gelişmiş olmaları gerektiği belirtilmektedir. Ekonometri alanında öğrenim görmek isteyen kişilerin sayılarla arasının iyi olması gerekmektedir. Bunun yanında da sosyolojik gelişmeleri takip etmeleri ve disiplinli çalışmaya da yatkın olmaları gerektiği ifade edilmektedir.
Ekonometri bölümüne gelerek bu bölümü tamamlayan kişilere ekonometrist unvanı verilir. Bölüm içerisinde yer alan derslerin genel olarak iktisat ve istatistik odaklı olduğu da ifade edilmektedir. Olasılık ve istatistiksel veriler bu bölümün temelinde yer alacağından dolayı matematikte başarılı olan kişilerin etkili olabileceği bir bölüm olarak tabir edilebilmektedir.
Ekonometri bölümü içerisinde okutulan dersler arasında da istatistik, iktisat, , finansal muhasebe, Bilgisayar Programlama, Mikro İktisat, İşletme Finansmanı, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri, Finansal Tablolar Analizi ve Ekonometrik Modeller gibi derslere yer verilebilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Dolar neden yükseliyor ? |
Ekonometri Bitirenler Ne İş Yapar?
Ekonometri bölümü bitiren kişilerin farklı kurum ve kuruluşlar içerisinde çalışmaları söz konusu olabilmektedir. Bu kuruluşlar içerisinde değişik görev ve sorumluluklar kendilerine yüklenmektedir. Bunlar arasında çok farklı alanlara da yer verilebilmektedir.
- Ekonometristler, hammadde kaynaklarının ve emek gücünün en etkili biçimde kullanılması konusunda devreye girebilmektedir. Bunun yanında da üretimi gerçekleştirilen malların ya da hizmetlerin uygun şartlar altında bölüşümünün yapılmasını sağlama konusunda gerekli araştırmaları yapma evresinde de devreye girebilmektedirler.
- Ekonometri mezunları çalıştıkları kuruluşlar içerisinde araştırma bölümleri içerisinde de yer alabilmektedirler. Bu aşamada makro iktisat, mikro iktisat ve uluslararası iktisat alanları doğrultusunda uygun çalışmaları hayata geçirmektedirler.
- Ekonomi kapsamında yer alan tüm kanunların incelenerek en uygun ekonomi kararlarının alınması aşamasında eğitim ya da araştırma süreçleri içerisinde yer alabilmektedirler.
- Firma ya da işletmelerin daha verimli bir hale gelebilmesi adına planları hayata geçirmek ve denetleme faaliyetleri içerisinde yer almak adına devreye girebilirler.
Ekonometri bölümünü bitiren kişilerin çalışma alanları kapalı noktalar olarak görülebilmektedir. Ancak gerektiği zaman sahada da görev alabilmektedirler. Bundan dolayı da diğer personelleri ve yöneticilerle de irtibat halinde oldukları da ifade edilebilmektedir.
Ekonometri İş Olanakları Nelerdir?
Ekonometri mezunu olan kişilerin ekonomi konusunda devreye giren tüm firma ya da işletmelerin içerisinde çalışabilmeleri söz konusu olabilmektedir. Bu tip kurumlar hem kamu hem de özel olarak adlandırılabilmektedir.
Ekonometri bitiren kişilerin özel sektör içerisinde de iş bularak çalışabilmeleri söz konusu olabilmektedir. Özel sektör odaklı olarak işler içerisinde kamu bankaları, Merkez Bankası, sigorta şirketleri, Sermaye Piyasası Kurulu ve bunun dışındaki pek çok kuruluş içerisinde çalışma yapabilmeleri gibi bir durum ortaya çıkabilmektedir.
Ekonometri bitiren kişilerin aynı zamanda da akademik kariyer yapmaları da söz konusu olabilmektedir. Lisans eğitimini tamamlayan kişilerin ALES’e girmeleri sonrasında da yüksek lisans eğitimi almaları ve zaman içerisinde yükselebilmeleri gibi bir durum ortaya çıkabilmektedir. Bu şekildeki öğrenimlerini de tamamlamaları sonrasında da üniversitelerde açılacak olan öğretim üyesi kadrolarına bağlı olarak iş sahibi olabilmeleri söz konusudur. Hem çalışarak hem de yükselebilme şanslarını da ellerinde barındıracaklardır. Ancak bu şekilde hareket etmek için ALES’ten yeterli bir puan almak gerekecektir. Sonrasında da mülakat evresini de başarılı bir biçimde tamamlamak istenecektir.
Ekonometri Mezunu Maaşları
Her sektör içerisinde olduğu gibi ekonometristlere bağlı olarak ortaya konulan işlerin aylık ücretlerinde de farklılık görülebilmektedir. Özel ya da kamu kuruluşları doğrultusunda iş sahibi olan kişilerin maaş farklılıkları olabilecektir. Devlet memuru olarak kamu alanında çalışan kişilerin alacağı maaşların ücretleri aylık olarak belirtilmektedir. Aynı zamanda da özel sektörde maaş kriteri için daha değişik şartlar aranmaktadır. Çalışanların becerilerine ve tecrübeli hallerine bağlı olarak da değişkenlik gösteren ücretleri alabilmeleri gibi bir durum söz konusu olabilecektir.
Ekonometri alanına dair iş sahibi olmak için gerekli faaliyetler ülkemiz içerisinde kısıtlı olarak sürdürülmektedir. Ülkemizde kıymeti bilinmeyen bir alan olmasından dolayı bu tip bir sonuç ortaya çıkabilecektir. Devlette kısıtlı olarak personel alınacağından dolayı, bu bölümü bitiren kişilerin özel sektöre yöneldikleri görülebilecektir. Ancak özel sektör içerisinde de sadece nitelikli olan kişilerin iş sahibi olabilmeleri de mümkün olabilmektedir.