Merhaba Teknoloji Haberleri Tekno bilim adamı takipçileri,
Uzaya gitmek ve orada kalmak hayli meşakkatli bir sorun. Ay’a, Mars’a gitmek isteyen uzay ajanslarının, bu uzun seyahate çıkacak olan astronotlarının en temel muhtaçlıklarını giderebilmesi için tahliller bulması gerekiyor.
İşte bu gereksinimlerden bir adedini gidermek için yola çıkan NASA, Milletlerarası Uzay İstasyonu’na yesyeni bir tuvalet gönderiyor. Yeni uzay tuvaleti, yarın Türkiye saatiyle sabah 5 sularında Wallops Flight Facility’den özel bir kargo, uzay aracıyla fırlatılacak.
NASA’dan 23 milyon dolarlık tuvalet
Universal Waste Management System (Evrensel Atık Idare Sistemi) olarak isimlendirilen tuvalet, 23 milyon dolar kıymetinde. Yeni tuvalet, Milletlerarası Uzay İstasyonu’nda şu an kullanılan tuvaletten %65 daha küçük ve %40 daha hafif olmasına karşın daha kalabalık gruplar için tasarlandı.
NASA, tuvaleti yaklaşan Artemis vazifesiyle birlikte tasarladı. Uzay istasyonunda bulunan astronotlar, tuvaleti test ettikten sonra uzay ajansına geri dönüş yapacaklar. NASA da yapılan geri dönüşler sonrasında uygulayacağı geliştirmelerle 10 günlük Ay’a seyahatte Orion uzay aracında kullanılacak.
NASA, Ay’a birinci bayan astronotu göndermeyi hedeflediği için bu tuvalet, bayanların kullanımına da uygun hale getirilecek. Tuvalette idrar hunisi bulunacak. Burada idrar filtrelenecek, işlenecek ve daha sonra kullanılmak üzere suya dönüştürülecek.
Süreç nasıl işliyor?
İdrarı geri dönüştürme fonksiyonu, uzaya su gönderme muhtaçlığının azalmasına yardımcı oluyor. Bilhassa 2 yıl sürecek olan Mars’a gidiş gelişlerde bu durumun kıymeti daha da artıyor. NASA, Mars’a gitmeden evvel idrarın en az %98’ini geri dönüştürmeyi hedefliyor. Pekala, süreç nasıl işliyor?
Doğal, dünyadakiyle benzeri olduğunu söylemek pek mümkün değil. Uzay istasyonunda yerçekimi olmadığı için astronotlar, idrarlarını bedenden çekmek için bir fan ve hava akışına sahip olan vakum kullanıyorlar. Fakat işler büyüdüğünde vakalar da karmaşıklaşıyor. Astronotların atığı vakumlayan gümüş bir kabın üstündeki ufak bir amacı tutturması gerekiyor.
İstasyona gönderilen yeni tuvalette koku denetimi daha düzgün sağlanıyor. Kapak kaldırıldıktan kısa bir müddet sonra hava vakumlanmaya başlıyor. Ayrıyeten yeni tutamaçlar da bulunuyor, bu sayede astronotların yerçekimsiz ortamda durumlarını müdafaası daha kolay hale geliyor. Dışkılar ise plastik bir torbanın içerisine kapatılıyor ve Dünya’nın atmosferine yine girerken yakılıyorlar. Lakin astronotların sıhhatini pahalandırmak için birtakım örnekler tutuluyor.