Keylogger virüsü nedir? Nasıl temizlenir? - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Keylogger virüsü nedir? Nasıl temizlenir?

Keylogger virüsü nedir? Nasıl temizlenir?

Günümüzde bilgisayarlar kullanımı arttığı için kötü amaçlı casus yazılımların bilgisayarlara bulaşma olasılığı da arttı. Bazı kötü amaç güden hackerlar, bilgisayarlara bazı virüsler bulaştırabiliyor. Bu virüslerden birisi de keylogger. Tekno bilim adamı ailesi olarak bu yazıda sizlere Keylogger virüsü nedir? Nasıl temizlenir? Sorularını yanıtlayacağız.

Keylogger virüsü nedir?

Keylogger virüsü nedir? Nasıl temizlenir?

Günümüzün en tehlikeli casus yazılımlarından biri olan Keylogger, klavye hareketlerinizi sürekli olarak izliyor. Artık gelişen hack teknolojileriyle beraber ekran görüntüsü alan daha tehlikeli türleri de piyasaya çıkmaya başladı. Ancak en yaygın keyloggerler genelde klavye hareketlerinizi izlemek üzerine programlanmış oluyor.

Genelde keylogger iki amaçla kullanılır. Öncelikle isterseniz kendiniz de bir keylogger yazılımı kurabilirsiniz. Neden kurayım? Diye soracaksanız da aslında cevabı basit. Eğer örneğin çocuğunuzun bilgisayar üzerinde neler arattığını merak ediyorsanız, bu amaçla yazılmış bazı keylogger yazılımları bulunuyor. İkinci kullanım ise haberiniz olmadan gizlice hackerlar tarafından bilgisayarınıza kurulmuş olan tehlikeli keyloggerlar.

E-postanıza atılan bir mail sonucu veya internetten indirdiğiniz bir dosya sonucu keylogger virüsünü kapabilirsiniz. Zaten bu virüsleri yakalamanız oldukça zordur. Çünkü tam anlamıyla yakalanmadan casusluk yapmak üzere programlanmışlardır. Eğer bu virüs bilgisayarınıza girerse, yazdığınız her şeyi kayıt altına almaya başlar. Elbette buna kredi kartı bilgileri, hesap bilgileri, özel yazışmalar vs. dahil. O yüzden oldukça tehlikeli bu virüsler.

Bilgisayarınız açıldığı andan itibaren çalışmaya başlayan bu tehlikeli casus yazılımlar sayesinde banka hesaplarınızda bulunan bilgileriniz çalınabilir ve aynı şekilde bunu çalan hackerlar paranızı çalabilir. Eğer tehlikeli dosyalar indirmişseniz veya sosyal mühendislik olarak adlandırılan yöntemlere maruz kaldıysanız, muhtemelen bu virüs size bulaşmış olabilir. Her ne kadar bu virüslerin bulaştığını anlamak kolay olmasa da bazı yöntemler sayesinde anlayabilirsiniz.

Keylogger nasıl anlaşılır?

Keylogger virüsü nedir? Nasıl temizlenir?

Keylogger yazılımların olayı zaten çaktırmadan klavye hareketlerini kaydetmek olduğu için bu yazılımların bilgisayarınızda olduğunu anlamanız oldukça zor. Ancak eğer bilgisayarınızda ciddi performans düşüşleri veya klavyede yazdığınız şeylerin ekrana geç yansıdığını fark ettiyseniz, bilgisayarınıza bu virüs girmiş olabilir. Ayrıca bilgisayarınız internette gezinirken yavaşlıyorsa da bunun sebebi keylogger olabilir.

Keylogger virüsünden nasıl korunulur?

Keylogger virüsü nedir? Nasıl temizlenir?

Keylogger virüsünden korunmak için aslında bilgisayarınıza indirdiğiniz şeylere, tıkladığınız bağlantılara dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca güvenli olmayan sitelere girmemeniz de oldukça önemli. Zaten içerisinde virüs olan sitelere girmek istediğini zaman Google sizi uyarıyor. Eğer yine de ısrar edip siteye girmeye çalışırsanız da keylogger virüsü bilgisayarınıza girebilir.

Zaten keylogger virüsünün bilgisayarınızda çalışması için, herhangi bir yazılımı çalıştırmanız gerekiyor. Yani bu casus yazılımlar genelde başka yazılımların içine gizleniyor. Eğer orijinal olmayan yazılımlar indiriyorsanız, bilgisayarınıza keylogger bulaştırma riski alıyorsunuz. O yüzden orijinal olarak yayınlanan yazılımları indirmeniz daha iyi olacaktır.

Keylogger virüsü nasıl temizlenir?

Keylogger virüsü nedir? Nasıl temizlenir?

Keylogger yazılımlarını temizlemek ve onlardan sonsuza kadar kurtulmak için yapılması gereken birkaç yöntem var. İlk yöntemimiz program silme olarak belirlendi. Bilgisayarınıza indirdiğiniz ve içinde keylogger bulunan programları antivirüsler rahatça bulabilir. Herhangi bir antivirüs yazılımı yükleyerek genel bir virüs taraması yapabilirsiniz. Dilerseniz en iyi antivirüs programları yazımızı okuyarak bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz.

Eğer ilk adımdan herhangi bir sonuç alamadıysanız, ikinci adımımıza geçelim. İkinci adımımızda ise format atmak var. Evet klasik bir format her şeyi çözecektir. Ancak bütün disklerinizi formatlamanız gerekiyor. Çünkü keylogger yazılımının hangi diske konumlandığını anlayabilmek pek mümkün olmuyor.

Please write your comments

deneme bonusu