Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler

Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler

Merhaba Teknoloji Haberleri ailesi , bugün sizlere Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler hakkında bilgiler vereceğiz.

Laptop alırken nelere dikkat edilmeli” demeden önce yapmanız gereken bir kaç işlem var. Öncelikle bütçenizi belirleyin. İkinci olarak laptop için önemli donanımları kullanım amacına göre sınıflandırın. Yani yazıyı okumadan sizden alacağınız laptopun kullanım amacını belirlemeniz gerekiyor. Ön şartları belirlediğimize göre anlatıma geçelim.

Dizüstü Bilgisayarın Kullanım Amacı

Ofis amaçlı alacağınız dizüstü bilgisayarların taşınabilir, kullanımı rahat, ihtiyaç duyulan ofis programlarını destekleyecek kadar performanslı olması yerinde bir tercih olarak karşımıza çıkıyor. Oyun amaçlı kullanımda ise ekran boyutu, kalitesi; yüksek işlemci, RAM gibi donanım özellikleri önem arz ediyor. Özellikle ekran kartının doğru seçilmesi, istenilen tarzda oyunların oynanabilmesi için büyük bir önem taşıyor. Bütün kullanımları bir potada eriten genel kullanım yönünde ise ortalama bir performans, taşınabilirlik, uygun ağırlık ve boyut, öne çıkan özellikler olarak göze çarpıyor.

dogru laptop secimi
dogru laptop secimi

Hangi İşletim Sistemi Seçilmeli?

Bilgisayar satın alırken cihazın hangi işletim sistemine sahip olması gerektiğine karar vermeniz gerekir. Microsoft’un en son işletim sistemi olan Windows 10, kullanıcılara birçok imkân sunmaktadır. Windows 10; Xbox oyun konsolları, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer bilgisayarlarla etkileşim içinde çalışma imkânı verir. Ayrıca Windows işletim sistemi, oyun oynamak isteyen kullanıcılar için Mac bilgisayarlara göre çok daha fazla seçenek sunmasıyla dikkat çeker.

MacOS işletim sistemine sahip bilgisayarlar, Windows’ta olduğu kadar oyun imkânı sunmasa da daha güvenli kullanıcı deneyimi vadetmektedir. macOS Catalina sürümüyle birçok yeniliği beraberinde getiren Apple, iOS işletim sistemine sahip diğer cihazlarla uyumlu olmasıyla da çok fazla tercih edilmektedir.

İşlemci ve Bellek

Dizüstü bilgisayarınızın kalbini işlemci, onun atardamarlarını ise bellek, yani RAM kitleri olarak düşünebilirsiniz. Yeni bir dizüstü bilgisayar alıyorsanız, artık uzun soluklu bir model bakmanız en mantıklısı olacak. Bu da Intel’in yeni ve en hızlı işlemci ailesinden geçiyor. Satın alacağınız dizüstü bilgisayarda Intel Core i7 platformunu gözetmeniz en mantıklı seçim olacak. Öte yandan RAM konusunda da artık DDR5’leri beklemeye başlamışken, DDR4’ten aşağı seçim yapmamanızı tavsiye ederiz.

Bellek
Bellek

Ekran Kartı

Dizüstü bilgisayarda elbette önemli bir diğer kriter, ekran kartı oluyor. Ekran kartı seçiminde harici, yani dizüstü bilgisayarın RAM kapasitesini işgal etmeyen modelleri gözetmeniz akıllıca olacaktır. Yine harici ekran kartı seçeneklerinde de çok sayıda marka ve model var. Özellikle Pascal mimarisiyle büyük güç sağlayan NVIDIA’nın ekran kartları, kullanıcıların her alanda ilgisini cezbediyor. Genel kullanım ve oyun performansı senaryoları için NVIDIA’nın 10 serisi kartlarını özellikle dikkate almanız yararınıza olacaktır.

Ekran Büyüklüğü ve Çözünürlük

Gündelik Kullanımlar : 13 inç büyüklüğünde, HD çözünürlükte bir laptop işinizi görecektir.
Oyuncular : En az 15 inç olabilir fakat 17 inç büyüklüğünde önerilir. Çözünürlük de en az FULL HD olmalı. 2K veya 4K önerilir.
Profesyonelller : Kodlama veya tasarım için 13 inç sizi oldukça yorar bu yüzden 15 veya 17 inç büyüklüğünde bir laptop almanız önerilir.

Depolaması Harddisk mi Yoksa SSD mi?

Laptopumuzda işletim sistemini barındıran ve uygulamalarımızı yükleyeceğimiz depolama biriminin tipi en önemli faktörlerden birisidir. Yeni alacağınız laptopun birincil depolama biriminin tipinin SSD olması durumunda bilgisayarınızın açılış hızı ve diğer bütün uygulamaların açılış hızı oldukça hızlanacaktır. SSD’ler içerisine yazılan verileri okumak ve yazmak için mekanik bir parçaya sahip değildir. Flash hafızaları sayesinde harddisklere göre oldukça hızlı tepki verirler ve çok daha hızlı okuma/yazma hızlarına sahiptirler.

SSD
SSD

İşlemci Tipinin Önemi ve İşlemci Kodları

Yeni alacağımız laptoptaki işlemci en önemli parçaların başında gelir. İşlemciyi i3, i5, ya da i7 olarak seçtikten sonra daha önemlisi hangi jenerasyonda üretildiğini belirten işlemci kodu çok önemlidir. İşlemci kodunun ilk rakamı kaçıncı jenerasyona ait olduğunu belirtir, şu anda en güncel seri ise 8. jenerasyondur. Intel işlemcilerin işlemci kodunun en sonunda bir harf belirtilir. Bunların anlamları ise şöyledir:

cpu-ozellikleri
cpu-ozellikleri

U: Çok düşük güç tüketimi. Batarya performansını uzatabilmek için en düşük güç tüketimine sahip işlemciler.
Y: Düşük güç tüketimi. Bu harf kodu genellikle eski jenerasyon laptoplarda kullanılan işlemcilerde bulunur.
Q: Dört çekirdekli. Bu harf işlemcide dört adet fiziksel işlemci çekirdeğinin olduğunu belirtir, performanslıdır.
H: Yüksek performanslı grafikler. Bu harf işlemcide bulunan dahili grafik kartının en iyi seviyede olduğunu belirtir.
G: Harici grafik kartlı işlemci. Bu harf kodu bulunan işlemciler ile birlikte ayrı bir grafik kartı da gelir. Bu işlemciler çok nadir bulunur.
K: Kilitlenmemiş işlemci. Hız aşırtma özelliğinin kullanıma açık olduğu, hız aşırtma ile performansının arttırılabileceği işlemciler. Genellikle masaüstü işlemcilerde kullanılır.

Laptolarınızın oyun performansını nasıl artıracağınıza buradan gidebilirsiniz.

Please write your comments

deneme bonusu