Merhaba tekno bilim adamı takipçileri; Bir Brezilya Dünya gözlem uydusu 27 Şubat Cumartesi günü geç saatlerde bir Hint roketiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’dan 18 yolcu uydusu ile uzaya uçtu.
Brezilya’nın Amazonia-1 uydusunu yörüngeye taşıyan Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) fırlatma, saat 23: 54’te kalktı. ISRO, görevin açıklamasında, bir ISRO Polar Uydu Fırlatma Aracı (PSLV), Amazonia-1 ve 18 küçük uyduyu, iki askılı güçlendiriciye sahip bir “DL” varyantı kullanarak uzaya taşıdı, dedi.
Uydu Çok İyi Durumda
ISRO Başkanı K. Sivan, fırlatmanın ardından “Uydu çok iyi durumda” dedi. “Güneş panelleri açıldı ve çok güzel çalışıyor.” açıklamasında bulundu.
Amazonia-1, hava durumu ne olursa olsun orman örtüsüne bakmasına olanak tanıyan kızılötesi yeteneklere sahip olduğundan, adaşı Amazon ormanının bulutla kaplı bölgesine eş olacak şekilde optimize edilmiştir. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE), Amazonia 1 misyonunun açıklamasında, Brezilya’nın uyduyu bölgedeki “ormansızlaştırma alarmı” için kullanmayı planladığını söyledi. Uydu ayrıca Brezilya’nın bağımsız olarak tasarlanmış, inşa edilmiş ve işletilen ilk uydusudur.
Brezilya’nın bilim, teknoloji ve yenilikten sorumlu bakanı ve aynı zamanda ülkenin ilk astronotu olan Marcos Pontes, “Bu uydunun Brezilya için çok önemli bir görevi var. Brezilya’da uydu geliştirme için Brezilya endüstrisinin yeni bir çağını temsil ediyor.” dedi.
Ormansızlaşma, yalnızca bölgenin soyu tükendikten sonra yeri doldurulamaz olan eşsiz flora ve faunası için değil, aynı zamanda insan sakinlerinin sağlık sonuçları için de süregelen bir endişe kaynağıdır.