Vergi affı 2023 Resmi Gazete’de yayımlandı! Vergi affı başvurusu nasıl yapılır? - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Vergi affı 2023 Resmi Gazete’de yayımlandı! Vergi affı başvurusu nasıl yapılır?

Vergi affı 2023 Resmi Gazete’de yayımlandı! Vergi affı başvurusu nasıl yapılır?

Vergi affı yapılandırma veya vergi affı olarak bilinen kamuya olan borçların yapılandırılmasını içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Karardan sonra yapılandırma yapmak isteyenler konu ile ilgili araştırmalarını hızlandırdı. Milyonlarca borçlu kişi açıklanacak kararı bekliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftalarda, trafik, askerlik, vergi cezaları, nüfus para cezaları, otoyol kaçak geçiş cezaları, köprü, SGK prim borçları, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları, 2 bin TL’nin altında olan borçlar ile ilgili bir çalışma yapacaklarını açıklamıştı. İşte konu hakkında ilgili detaylar…

Vergi affı başvurusu nasıl yapılır?
Vergi affı başvurusu nasıl yapılır?

Vergi Affı 2023 Ne Zaman Yasalaşacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde, kamu alacaklarının yapılandırılması yasa olarak kabul edildi. Vergi affı düzenlemesiyle 2 bin liraya kadar olan vergi borçları silinecek, daha yüksek olan borçlara 48 aya kadar taksitlendirme imkanı sağlandı.

Konu ile ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “İki ana başlıkta düzenlemelerimiz var. Bugüne kadar olan tüm talepleri değerlendirdik, titizlikle inceledik, ihtiyaçları belirledik. Bir süredir yapılandırma noktasında talepleri vardı, geniş düzenlemeler yapalım borç ödemeleri kolay hale getirelim dedik. Hangi türlerden olursa olsun yapılandırmaya dahil ettik.

Vergiler cezaları, köprü, askerlik, kaçak geçiş, otoyol ve adli para cezaları, öğrenim kredisi, idari cezalar gibi yapılandırılmaktadır. Ödenecek gecikme zamları da çerçevededir. SGK prim kesintileri, topluluk sigorta primi ve işsizlik sigorta primi, eksik işçilik tutarı, gecikme cezası zammı yine tarım hizmet akdi sigortalı prim borçları, ticari dolmuş taksi aracında çalışanların sigorta prim borçları, malülluk aylığı, iş kazası, rucu alacak yersiz ödenecek aylıklardan alacakları dahil edildi. Emlak vergisi ve tüm vergileri içine aldık. Belediye idari para cezası, belediye taşınmaz ile yaptıkları satış irtifak hakkı, su atık alacakları kiralamana kaynaklı kullanım hakları, kira bedelleri yapılandırmalarla ödenebilecek. Borç asılları tamamından yüzde 50’si ödenebilmektedir. Kalanından vazgeçiliyor, gecikme zammı gibi alacaklar vergi cezalarının tahsilinden vazgeçiliyor” açıklamasında bulundu.

Vergi affı başvurusu
Vergi affı başvurusu

Vergi Affı Başvuru Nasıl Yapılır?

Vergi affından nasıl faydalanılacağı hakkında bilgi veren Elitaş, “Kanun hükümlerinden yararlanabilmek için 30 Nisan 2023’e kadar ilgili idarelere başvuracak ve yapılandırma tutarlarını taksitle ya da peşin ödeyebilecek. İlk taksit ödemeleri mayıs ayında başlayacak. Bu teklifle vatandaşların uzun süreli taksit isteklerini de yerine getirmekteyiz. 2021 yılındaki yapılandırma 36 ay, 18 taksit şeklindeydi. Şimdi ise teklifte 48 ay, 4 yıl olarak, yani her ay ödeyebilme imkanı bulunmakta.

Ayrıca peşin ödemeleri de teşvik etmekteyiz. Peşin ödeme halinde yurt içi ÜFE tutarında yüzde 90 oranında indirim yapmaktayız. İdari para cezalarının peşin ödenmesi durumunda ise aslından yüzde 25 indirim yapılmaktadır. Yapılandırılan borçların taksitli ödemek istenmesi durumunda ilk taksitin süresi içerisinde ödenmesi şartı korunuyor. Yani yapılandırmadan faydalanmak isteyenler, ilk önce Mayıs ve Haziran taksitlerini aksatmadan ödemek mecburiyetindedir.” açıklamasında bulundu.



from Tekno Bilim Adamı https://ift.tt/2Uatk4f
via TEKNOBİLİMADAMI
Please write your comments

deneme bonusu