Perseid meteor yağmuru 12 ve 13 Ağustos tarihlerinde ‘son yılların en iyisi’ olacak - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Perseid meteor yağmuru 12 ve 13 Ağustos tarihlerinde ‘son yılların en iyisi’ olacak

Perseid meteor yağmuru 12 ve 13 Ağustos tarihlerinde ‘son yılların en iyisi’ olacak

Her yıl gerçekleşen Perseid meteor yağmuru 12 ve 13 Ağustos’ta zirve yapacak ve Ay bu yılki etkinliği potansiyel olarak son yılların en etkileyici “kayan yıldız” gösterilerinden biri haline getirmek için mükemmel bir konumda olacak.

14 Temmuz’dan 1 Eylül’e kadar aktif olan bu yıllık gösteri, Kuzey Yarımküre’de en iyi bilinen ve yaygın olarak gözlemlenen meteor yağmurlarından biridir. Meteor yağmuru, Haziran ayının sonlarındaki yaz gündönümünde kısa gecelerin ardından karanlık saatler belirgin bir şekilde arttığında meydana gelir ve Dünya’nın atmosferinde düşen kaya parçalarını daha görünür hale getirir.

Perseid meteor yağmuru 12 ve 13 Ağustos tarihlerinde olacak
Perseid meteor yağmuru 12 ve 13 Ağustos tarihlerinde olacak

En Yoğun Saatlerde Saatte 100 Meteorun Görülebileceği Tahmin Ediliyor

Amerikan Meteor Topluluğu’na göre, Perseid meteor yağmuru yılın en verimli kayan yıldız gösterilerinden biridir ve en yoğun saatlerde saatte 100 meteorun görülebileceği tahmin edilmektedir. Perseidlerin mutlak zirve zamanının 13 Ağustos gece yarısı EDT’de (0400 GMT) gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Sky at Night’a göre Perseid zirvesi yaklaşık 16 saat sürüyor. Zirve bu kadar uzun sürdüğü için, hava kararır kararmaz kayan yıldızları görmek mümkün olacak ve saat başına en fazla göktaşının gece yarısından sonra görülmesi muhtemel.

Bulunduğunuz yer ne olursa olsun, 13 Ağustos’un erken saatlerinde gökyüzü olabildiğince karanlık olacak. Buna ek olarak, göktaşlarının kaynaklandığı Perseus takımyıldızı, Kuzey Yarımküre’den görüldüğü gibi kuzeybatı gökyüzünde daha yükseklere tırmanıyor olacak.  İyi bir görüş için açık hava gerekli olsa da, zirve boyunca gece gökyüzü neredeyse olabildiğince karanlık olacak. Bunun nedeni azalan hilal şeklindeki Ay’ın ancak %8 oranında aydınlık olması ve dolayısıyla karanlığa müdahale etmemesi. Ay, 13 Ağustos’ta şafak vakti doğuda yükselecek.  Zirve gecesinde bulut olması durumunda, bir gece önce bakmak akıllıca olacaktır – yine de yıldız kayma oranlarının zirvenin yaklaşık yarısı kadar olmasını bekleyin.

Kayan yıldızlar, asteroitlerden veya kuyruklu yıldızlardan gelen meteoroidler Dünya’nın yörüngesinde kaldığında ortaya çıkar. Meteorlar yüksek hızlarda Dünya atmosferine girip yandıklarında meteor olarak adlandırılırlar. Her 133 yılda bir Güneş’in etrafında dönen 109P/Comet Swift-Tuttle adlı kuyruklu yıldız Perseidlerden sorumludur. Kayan yıldızları saniyede 37 mil (saniyede 59 kilometre) hızla hareket eder ve sıklıkla arkalarında uzun ışık ve renk dalgaları bırakırlar.

Bu yıl zirve, diğer iki küçük meteor yağmuru olan Güney Delta Aquariids ve Alpha Capricornids de aktifken gerçekleşiyor. Meteor yağmurunu sadece gözlerinizle de görebilirsiniz. Ancak, gökyüzü gözlemciliği ve astronomi ile ilgilenmek istiyorsanız, kozmosun en ayrıntılı görüntülerini elde etmek için bir çift yıldız gözlem dürbünü veya iyi bir küçük teleskopa yatırım yapmayı düşünün.



from Tekno Bilim Adamı https://ift.tt/s54znh3
via TEKNOBİLİMADAMI
Please write your comments

deneme bonusu