CV Nedir – CV Nasıl Hazırlanır? [2020] - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

CV Nedir – CV Nasıl Hazırlanır? [2020]

CV Nedir – CV Nasıl Hazırlanır? [2020]

Cv Nedir ve CV Nasıl Hazırlanır?  adındaki yayınımızla Teknoloji Haberleri – Bilim Teknoloji Rehberi ekibi olarak bugün bu konu üzerinde sizlere rehberlik edeceğiz.

CV Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Cv özgeçmiş hazırlamak için belli başlı kriterler vardır. Önce bunları belirlemelisiniz. Bunları CV içerisinde olacak ana başlıklara ayırarak belirttik. Yazımızın devamına bakınız.

CV Özgeçmiş hangi Format Olması gerekir?

CV içeriğinin Nasıl olması gerektiğiyle alakalı Bu Formatın PDF şeklinde olması gerektiğini vurguladık.

CV Hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?

CV Hazırlarken mutlaka Fotoğrafınızı takdim ederek işe koyulmalısınız. Ardından Ön yazı hazırlamanız gerekmektedir. Sonrası için yazımız içinde belirttik.

Bir kurum ya da işletmelere dair iş başvurularını gerçekleştirme evreleri içerisinde dikkate alınan en önemli kriterlerden bir tanesi de CV unsurları olarak ifade edilebilmektedir. Özgeçmiş olarak da bilinen CV’lerin hazırlanma sürecinde titiz davranılması gerektiği belirtilmektedir.

Aynı zamanda da detaylı bir şekilde kişilerin bu belgeler içerisinde kendilerinden bahsetmeleri ve tek bir A4 boyutundaki kağıtlara da bu bilgileri sığdırmaları gerektiği de ifade edilebilmektedir. Böylelikle diğer adaylardan ayrılmak adına temel bir neden olarak ortaya çıkabilmektedir.

cv-nasil-hazirlanir

CV kelimesi Latince bir kökenden gelmektedir. Curriculum Vitae teriminin kısaltılmış biçimi olarak ifade edilmektedir. Latince içerisinde hayat akışı manasına gelse de Türkçe içerisinde özgeçmiş olarak karşılık bulmaktadır.

CV, kısaca profesyonel olarak iş hayatına dahil olmak isteyen kişilerin, tecrübelerini, yeterliliklerini, becerilerini, eğitimlerini ve başarılarını aktardıkları evraklar olarak tabir edilmektedir.

Kendine has olan bilgileri tek bir A4 bilgisi doğrultusunda sağlanmasını ortaya koymaktadır. CV hazırlarken bazı hususlar da dikkate alınmak durumundadır.

İlginizi Çekebilir: e-Devlet şifresi Nasıl Alınır? 2020

CV İçerisinde Hangi Başlıklara Yer Verilmelidir?

İş başvurusu yapılan noktaların insan kaynaklarını etkilemek adına CV seçenekleri önemli bir yer tutmaktadır. Aynı zamanda da bu belgelerin göze hoş gelen, kısa ve öz bilgileri içermesi de gerekmektedir. Sadece bunlar olmamakla beraber aynı zamanda da kişilerin kendileri hakkında bilgileri de kapsaması gerekmektedir.

İnsan kaynakları, işe alım süreci içerisinde CV değerlendirme süreçleri çok fazla olmamaktadır. Bundan dolayı kısa zamanda etkileyici olabilecek nitelikleri içerisinde barındırması gereken evraklar olarak tabir edilmektedir. Buna bağlı olarak da,

CV içerisinde ana başlıklar belirlenmelidir.

İletişim Bilgileri

Kişisel Bilgiler

Kariyer Hedefi

Çalışmak İstenilen Pozisyonlar

Eğitim Durumu

Yabancı Dil Bilgisi

İş Deneyimleri

Yeni Mezun Olunması Halinde Kulüp Faaliyetleri ve Katılım Sağlanan Projeler

Hobiler

İş Hayatı Dışındaki Etkinlikler

Eğitimler ve Sertifikalar

Kişisel Beceriler

Referanslar

İlginizi Çekebilir: Ücretsiz e-Sertifika Alabileceğiniz 8 Platform

 

CV İçeriği Nasıl Olmalıdır?

CV oluşturma işlemleri esnasında dikkat edilmesi gereken kriterlerden bir tanesi de özgeçmişinin sade olması gerektiğidir. CV okumasını gerçekleştirecek olan kişilerin birçok CV evraklarıyla uğraşacağından dolayı tek sayfa olması da ifade edilmektedir.

cv-hazirlamak
cv-icerigi-nasil-olmali

Özgeçmişlerin rahat bir biçimde okunacak şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bu şekilde punto seçiminin yapılmasının yanı sıra Arial ya da Times New Roman gibi fontların da tercih edilmesi gerekmektedir.

Özgeçmişlerin PDF formatı olmasına önem verilmesi gerekmektedir. Word ile gerçekleştirilmesi durumunda sunulan kişinin yanlışlıkla bilgileri değiştirmesi ya da silmeleri gibi bir gelişme de yaşanabilmektedir.

Aynı zamanda da iş başvurularında CV çıktısı da istenebilmektedir. Bundan dolayı da yazıcı çıktısıyla da gerekli yerlere sunulması gerektiği de ifade edilmektedir.

Özgeçmiş meydana getirme konusuna web sitelerinde yer alan şablonları kullanmak yerine kişisel olarak bir taslak meydana getirmek önemli bir detay olarak adlandırılabilecektir. Bu biçimde meydana getirilen CV’lerin ilk kez görülmesinden dolayı dikkat çekmesi muhtemel olarak adlandırılabilecektir.

İlginizi Çekebilir: Evde Yapabileceğiniz 4 Hobi

 

Ön Yazı Nasıl Yazılır?

Ön yazılar içerisinde öncelikli olarak imla kurallarına dikkat edilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Ön yazının bunun yanı sıra öz ve yalın bir biçimde de yazılması ifade edilmektedir.

Bu yazıya 20 saniyeden fazla zaman ayrılmaması adına da göze çarpan şeylere yer verilmesi gerektiği ifade edilebilmektedir.

Ön yazı içerisinde özgeçmişin özetini yazmak yerine ilgi çekebilecek ögelere yer vermek gerekmektedir. Bu yazı içerisinde neden çalışmak istenildiği ve istekli olunduğu gibi konulardan bahsedilmelidir. Ön yazı içerisinde heyecanlı ve enerjili bir yazı meydana getirilmesi de önemsenen bir detay olmalıdır.

Fotoğraf Ekleme

CV hazırlama evrelerinde fotoğraf muhakkak olmalıdır. Fotoğraf barındırmaması halinde ciddiye alınması söz konusu olmamaktadır. Bu noktada fotoğraf seçimi de son derecede önemli olarak ifade edilmektedir. Fotoğrafların bir ciddiyet içermesi gerektiği ifade edilmektedir. Kravat ya da takım elbiseli bir resim CV içerisine dahil edilmelidir.

Kadın başvuranlar için ise resmiyete yakın ve olabildiğince makyajsız bir fotoğraf tercih etmeleri söz konusu olabilmelidir. Aynı zamanda da arka planın da sade olması gerektiği ve daha fazla dikkat çekmemesi gerektiği ifade edilmektedir.

Fotoğraf barındırmayan CV’lerin dikkate alınmayarak değerlendirmeye tabi tutulmayacağı da bilinmektedir. Bu yüzden işe başvuru yapma esnasında ilk ana kriter olarak kendini göstermektedir.

Please write your comments

deneme bonusu