2020 WordPress Yoast SEO Ayarları Nasıl Yapılır? - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

2020 WordPress Yoast SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

2020 WordPress Yoast SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

Merhaba Teknoloji Haberleri – Teknoloji Rehberi topluluğu. Bugün Sizlere 2020 yılına ait WordPress Yoast SEO Ayarları Nasıl Yapılır ? Bu konu üzerinde duracağız.

WordPress sitelerinin SEO odaklı olarak faaliyet göstermesini amaçlamak adına Yoast SEO uygulamaları önemli bir yer tutmaktadır. İçeriklerin SEO açısından uygunluğunu test etme konusunda devreye giren en önemli eklentilerden bir tanesi olarak kabul edilebilmektedir.

Web siteleri içerisinde herhangi bir WordPress SEO eklentisi kullanılması durumunda tüm SEO ayarlarını ve sitenin altyapısını taşımak amacıyla SEO Data Transporter eklentisinden faydalanmak söz konusu olabilecektir. Gerekli bilgileri WordPress SEO by Yoast eklentisine rahatlıkla taşımaya olanak verebilecektir.

WordPress SEO by Yoast’a taşıma evresinde var olan diğer bir seçenek ise web sitesi içerisinde All in SEO Pack ya da Headspace2 SEO gibi eklentilerin kullanılmasına dayalıdır.

Bu doğrultuda hareket etme evresinde kişilerin söz konusu eklentiyi kurarak, import seçeneği doğrultusunda tüm SEO ayarlarını ve altyapılarını transfer edebilmeleri gibi bir durum gündeme gelebilecektir. Bu işlem neticesinde önceki eklentinin devre dışı kalabileceği de görülecektir.

Web siteleri içerisinde en iyi WordPress Yoast SEO ayarı diye bir şeyin gündemde olduğu söz konusu olmamaktadır. Ayarlamalar sitelere ve kişilere göre farklılık gösterebilmektedir.

WordPress Yoast SEO Kurulumu

yoast seo
wordpress-yoast seo

Yoast SEO eklentisini web sitelerine dahil etmek için ilk olarak WordPress admin paneli doğrultusunda hareket edilebilecektir. Admin panelinde yer alan eklentiler kısmından yeni ekle seçeneğine dayalı bir hareket edilebilecektir. Eklenti ekleme sayfasından Yoast SEO isminin aratılması gerekecektir.

Arama sonucunda ortaya çıkan Yoast SEO eklentisinin yanındaki Hemen Yükle butonuna tıklamak bu kurulumu başlatacaktır. Bu işlem birkaç saniyede gerçekleşebilecek ve Hemen Yükle seçeneğinin yerini Etkinleştir alacaktır.

Etkinleştir butonunun tıklanması sonrasında da Yoast SEO eklentisi aktif hale gelebilecektir. Bu eklentinin kurulum evresi gerçekleştirdikten sonra da ayarlarına dayalı çalışmalar yapılacaktır.

İlginizi Çekebilir: En İyi 3 WordPress SEO Eklentisi

Yoast SEO Kurulumundan Sonra Yapılacaklar

en iyi wordpress seo eklentisi
en iyi wordpress seo eklentisi

En iyi wordpress seo eklentisi olan Yoast SEO eklentisinin kurulması sonrasında yapılacak olan ilk eylem olarak yönetim panelinden bu eklentiyi aktif etmek gerekmektedir. Admin panelinden SEO ve genel ayarlar kısmına gidildikten sonra features sekmesine dahil olunacakır. Sonrasında da bu sekme altında yer alan tüm özellikleri etkin hale getirerek, kaydetme işlemi de uygulanacaktır.

Bu eklentiyi kurduktan sonra da WordPress yönetim paneli üzerindeki SEO kısmından eklentinin paneline ulaşmak mümkün olacaktır. Bu sekmeye ulaştıktan sonra Dashboard seçeneğine giriş yapıldıktan sonra da tüm ayarları sıfırlamak da mümkün olabilecektir.

Features- WordPress Yoast SEO

seo ayarları nasıl yapılır
seo ayarları nasıl yapılır

WordPress Yoast SEO içerisinde yer alan özelliklerin her biri bu eklentinin işlemesi evresinde etkin bir yer alacaktır. Bunların her birinin farklı bir işlevi de bulunmaktadır.

  1. SEO Analysis

Yoast SEO eklentisi içerisinde yer alan SEO Analysis özelliği, bu eklentinin en iyi olmasını sağlamaktadır. Bu özelliğin aktif olmaması halinde herhangi bir fayda olmayacaktır. Aynı zamanda da bu özelliğin aktif olması kelime analizlerini gerçekleştirmede ideal bir seçim olacaktır.

İçerik meydana getirme kapsamında devreye giren Yoast SEO eklentisi, sayfada ve yazı kısmının altında yer alan Yoast SEO açıklama kapsamında ve anahtar kelime kısmında SEO kurallarına dair hareket etmenin ipuçlarını vermektedir.

Yoast SEO içerisinde bu kısmı etkin hale getirmekle beraber, çalışmasıyla içeriklerin Yoast SEO kurallarına uygun bir hale gelmesi daha da basit bir şekilde gerçekleştirilebilecektir.

  1. Readability Analysis

Okunabilirlik analizi olarak ifade edilen bu Yoast SEO özelliği ile beraber yazının sadece SEO açısından değil aynı zamanda da okunabilir olup olmaması konusunda da denetlenmesi gibi bir durum ortaya çıkabilmektedir.

seo ayarları nasıl yapılır
seo ayarları nasıl yapılır

Bu özellik çok fazla fonksiyona sahip olmamakla beraber, yazının okunabilir olup olmadığını kelime sayılarına ve cümle uzunluklarına bağlı olarak gerçekleştirmektedir. Cümlelerin çok uzun olmaması durumunda tam puan alabilmeyi sağlayan bir özellik olarak tabir edilebiliyor. Tersi bir durum kendini gösterdiğinde de düzeltme yapılması gerektiğine dair uyarılarını da ortaya koyabiliyor.

  1. Cornerstore Content

yoast seo ayarları 2020
yoast seo ayarları 2020

Cornerstone olarak ifade edilen kavram, içerik odaklıdır. Site için oldukça önemli olan ve arama motorlarında ilk sıraları almada devreye girecek olan içerikler olarak ifade edilmektedir.

İçeriklerin Cornerstone olarak Yoast SEO’ya bildirilmesi için ilk olarak yazı ekleme kısmında yer alan Yoast SEO açıklama kısmındaki “this article is cornerstone content” seçeneğini işaretlemek gerekecektir.

Cornerstone olarak bilinen içeriklerin ana kategoride yer alan ve geçerli olan bir kavram olarak adlandırılmaktadır. Site içerisinde yer alan ve birbiriyle ilgili olan içeriklerin kısa hallerini içerisinde barındıran ve sonrasında da o yazılara dair bağlantılar içeren yazılar olarak tabir  edilmektedir.

Web siteleri içerisinde yer alan bu tip içeriklerin Yoast SEO kapsamında cornerstone olarak adlandırılması sonrasında da site içi linkleme işlemlerini gerçekleştirme evresinde yardımcı olmaktadır.

Cornerstone içeriğiyle beraber hareket ederek, yeni bir içerik meydana getirildiğinde link vermeye dair bir öneri de Yoast SEO tarafından sunulabilecektir.

  1. Text Link Counter

Yazı içerisinde birden fazla bağlantı çıkışının kaç adette yapıldığını göstermek adına devreye giren bir özellik olarak adlandırılmaktadır. Bu özellik sayesinde daha da işlevsel bir siteyi meydana getirmeye dayalı olanakları da ortaya koyabilmektedir.

  1. XML Sitemaps

    seo eklentileri

Yoast SEO içerisinde yer alan bu özellikle beraber site haritasını otomatik olarak gerçekleştirmek mümkün olabilmektedir.

  1. Ryte Integration

Haftalık olarak sitenin denetlenmesini sağlayan Yoast SEO özelliği ile beraber içeriklerin arama motorlarının erişiminde olup olmadığını ve listelenebilir halini ortaya koyabilmektedir. Herhangi bir problem olması halinde de yönetim panelinden bildirim sunabilmektedir.

  1. Admin Bar Menü

WordPress Yoast SEO eklentisi içerisindeki bu özelliğin aktif hale getirilmesi sonrasında sitenin üst kısmında bir kısayol meydana gelecektir. Bu sayede eklentiye daha kısa bir süre içerisinde erişebilmek de mümkün olabilecektir.

  1. Security

Bu kısmın aktif edilmesiyle beraber tüm içerik seçeneklerinin içerisinde yer alan Yoast SEO açıklama kısmının diğer kullanıcılara kapatılması gibi bir durum kendini gösterebilmektedir.

Bu ayarlamalar ile beraber Google index işlemlerine dair ekleme ya da çıkarılma işlemleri söz konusu olabilmektedir.

Aynı zamanda da site için çalışılan diğer kişilere güvenmeme halinde de bu kısmı etkin kılmak ifade edilmektedir.

Web Yöneticisi Araçları

wordpress-seo
wordpress-seo

Web sitelerini arama motorlarına kaydetme konusunda alternatif bir yöntem olarak kendini gösteren Yoast SEO web yöneticisi sayesinde bu işlemler etkin olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Web sitelerini Google’a kaydetme işlemlerini gerçekleştirme konusunda Google’ın Search Console ile beraber verdiği doğrulama kodlarını Web Yöneticisi Araçları ile beraber kaydetmek mümkün olmaktadır.

Google Verification Code kısmına doğrulama kodunu girerek değişiklikleri kaydettikten sonra bu işleme başlamak yeterli olacaktır. Sonrasında da Tekrardan Search Console kısmına giriş yapılarak, sitenin doğrulanmasını talep edildiğinde Google kaydı gerçekleşebilecektir.

Aynı zamanda da bu işlemi Yandex ve Bing odaklı olarak gerçekleştirmek de söz konusu olabilmektedir. Ancak tüm arama motorlarına dair kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi halinde ise bu kısmı boş bırakmak gerekecektir.

Search Appearance- Yoast SEO

  1. Başlık Ayırıcı

yoast seo odak anahtar kelime
yoast seo odak anahtar kelime

Web sitelerindeki bu özellik tamamen görselliğe dayanmaktadır. SEO’ya herhangi bir katkısı olmamakla beraber, yazı başlığından hemen sonra otomatik olarak SEO başlıklarına dahil edilmektedir. Görsel olarak ziyaretçilere arama motorundaki sonuçlar arasında tercih edilme yöntemi olarak görülmektedir. Bundan dolayı da son derecede önemli bir ayrıntı olarak adlandırılmaktadır.

  1. Ana Sayfa

Bu kısım içerisinde web sitelerinin ana sayfasının Google arama motoru sonuçlarında ne şekilde çıkmasına dair hareketler sonrasında kendini göstermektedir. Buradaki ana amaç SEO başlığı olmamakla beraber, arama motorlarında çıkacak olan başlık olarak ifade edilmektedir.

  1. Meta Açıklaması

yoast seo alternatives
yoast seo alternatives

Meta açıklamaları arama motorları sonuçlarında SEO başlığının hemen altında yer almakta olan kısa açıklama bölmesi olarak ifade edilmektedir. Ana sayfanın ya da herhangi bir kısmının başlığını belirleme konusunda hareket edecek olan kişilerin SEO başlığına dair metin girişleri 50 ile 70 karakter aralığında olmaktadır. Google tarafından gösterimle bu kadar olabilecektir.

Meta açıklamaları için ise bu karakter 155 ile sınırlandırılmıştır. Ana sayfa ve diğer sayfalar için bu durum geçerli olmaktadır.

  1. Knowledge Graph

Google’ın Knowledge özelliğini içerisinde barındıran WordPress siteleri Yoast SEO içerisinde buna benzer bir öge eklemiştir. Knowledge Graph’ın ayarlarını gerçekleştirme sonrasında da aranılan detaylar hakkında özet bir bilgi edebilmek de mümkün olmaktadır.

Knowledge-Graph
Knowledge-Graph

Knowledge Graph kapsamında ayarlamaları yapabilmek için Admin panelinden SEO – Search Appearance ve Genel sekmelerini sırayla takip ediyoruz. Sonrasında da Knowledge Graph kısmından bu süreci gerçekleştirebiliyoruz.

Knowledge Graph kısmından ayarlanan özellikler firma, logo ve kişiden öteye geçemiyor. Aynı zamanda da Google’da site odaklı olarak gerçekleştirilen bu bilgilerin çıkmasını ya da değiştirilmesi konusunda web sitesi sahiplerinin yapabileceği bir şey bulunmuyor.

Google tarafından belirlenen bu özellik içerisinde kesin koşullar kendini göstermiyor. Sadece sitenin popüler olması halinde bu bilgilerin daha fazla kişiye ulaşması gibi bir sonuç da kendini gösterebilecektir. Ancak yine de bu tip bilgileri doldurmanın faydasının olacağı da ifade edilebilecektir.

Firma (organization) ya da Kişi kısmından gerekli seçimi yaparak, alt kısımda yer alan bilgileri doldurmak gerekecektir.

Knowledge Graph
Yoast SEO Ayarları Search Appearance Genel Knowledge Graph

Yazı Tipleri /Content Types

Yoast SEO Ayarları
Yoast SEO Ayarları Search Appearance Content Types Yazılar
  1. Show Yazılar in Search Results

Yazıların Google sonuçları içerisinde var olmasının istenmesi durumunda bu kısmı YES olarak işaretlemek gerekmektedir.

  1. Kod parçacığı Önizleme Tarihi

Bu özellik doğrultusunda arama motorlarının sonuçları dahilinde SEO başlığının ve linkin hemen altına yazının yüklendiği tarihin bilgisini ilave etmektedir.

Bu kısmı GÖSTER olarak işaretlemenin tavsiye edilmesi ve yazıların güncel olması durumunda Google arama motorundan gelen ziyaretçinin tıklama oranına etki edeceği de söylenebilir.

  1. Yoast SEO Meta Kutusu

Bu özelliğin de muhakkak GÖSTER olarak işaretlenmesi gerektiği ifade edilmektedir. Bu özelliğin aktif olmasıyla beraber Yoast SEO her yazının altında yer alabilmektedir. Aynı zamanda da SEO ayarlarını yapmaya da olanak tanımaktadır.

  1. SEO Başlığı

seo-basligi

SEO başlığı , kısa bir Yoast SEO kullanım taslağı olarak ifade edilmektedir. Yazılar için SEO başlık taslağı meydana getirmek adına burayı doldurmak gerekmektedir.

Yoast SEO içerisinde SEO başlığını ayarlamak adına Yönetim Paneli içerisinden SEO – Search Appearance – Content Types – SEO Başlığı yolunu izlemek gerekmektedir. Bu kısımdan gerekli ayarlamaların yapılması sonrasında da yazılarım SEO başlığı otomatik olarak ortaya çıkabilmektedir.

Bu konuda otomatik olarak oluşturulan taslak ayarlarının son derecede kullanışlı olduğu görülebilmektedir. Ancak kısa kodlar kullanılarak bu özelleştirmeyi de gerçekleştirmek mümkündür.

  1. Meta Açıklaması

Meta açıklama kısmı Google içerisinde yer alan arama listelerinde SEO başlığının hemen altında yer almaktadır.

WordPress Yoast SEO Meta Açıklaması Nedir
WordPress Yoast SEO Meta Açıklaması Nedir

Bu kısma dayalı olarak belirli bir açıklama ya da kodun girilmesi durumunda tüm içeriklerin aynı açıklamaya tabi olacağından dolayı boş bırakılması tavsiye edilmektedir. Boş bırakılması durumunda da meta açıklama kısımları SEO kutusu içerisinde belirtilen açıklama kısmından alınacaktır.

SEO kutusunda herhangi bir açıklamaya yer verilmemesi durumunda eklentilerin başlangıç cümlesini baz alması da söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda da kullanıcıların arama yaptığı kısmı da içerebilmektedir.

Media

Yoast SEO Ayarları Search Appearance Media
Yoast SEO Ayarları Search Appearance Media

WordPress, sayfalara eklenen her bir resim için açıklama sayfası oluşturmaktadır. Bu her resim için ayrı bir sayfa meydana getirdiği anlamına gelmektedir. Ancak herhangi bir katkı ortaya koymamasından dolayı da kalitesiz olarak ifade edilebilmektedir.

Media ayarlarında yer alan “redirectt attachment URLs to the attachment itself” yarını YES olarak işaretleme durumunda WordPress içerisindeki her bir resim için ayrı bir sayfa meydana getirilebilecektir. Aynı zamanda da o sayfaya otomatik olarak yönlendirme işlemleri de uygulanabilecektir.

Böylelikle attachment sayfaları yönlendirme işlemi sonrasında ortadan kalkacaktır. Böylelikle bu sayfaların index almalarına dair durum ortadan kalkacak ve SEO’yu destekleyen bir işle olarak da ifade edilebilecektir.

İlginizi Çekebilir: WordPress’de Resimleri SEO Uyumlu Optimize Nasıl Yapılır ?

Kategoriler

  1. Show Kategoriler in Search Results

yoast premium seo
Yoast SEO Ayarları Search Appearance Kategoriler

Bu seçeneğin aktif hale getirilmesiyle beraber kategori sayfalarının Google arama motoru sonuçlarında yer alıp alamayacağına dair karar verebilme durumu söz konusu olabilmektedir. Ben Hayır olarak işaretledim.

Ancak genel olarak kategori ve etiket sayfalarının Google sonuçlarında yer almaması gerekmektedir. Bu sayfaların kalitesiz olmasından ve içerik kapsamında da sığ olarak adlandırılmasından dolayı kapatılması önerilmektedir.

İlginizi Çekebilir: WordPress Kategori Nasıl Eklenir?
  1. SEO Başlığı

Yoast SEO Ayarları SEO Başlığı

Kategori sayfalarının Google içerisinde gösterilip gösterilmemesini etkilemeyen SEO balıkları son derecede kaliteli olarak adlandırılabilmektedir. Bu türdeki ayarların olduğu gibi bırakılması da dikkate alınmalıdır.

  1. Meta Açıklaması

Yoast SEO Ayarları Meta Açıklaması

Kategorilerin her biri için meta açıklamaları girileceğinden dolayı, her bir kategoriyi açıklamak adına bu yönteme dahil olmaktan uzak durulması için boş bırakılması belirtilmektedir.

  1. Yoast SEO Meta Kutusu

Bu ayarın kategori sayfalarını Google sonuçlarında listelemek adına hareket edilmesi durumunda GÖSTER olarak işaretlemek gerekmektedir. Gösterilmemesi sonrasında da herhangi bir değişim söz konusu olmayacaktır.

  1. Biçim

Yazı ve sayfa biçimlerini normalin dışında bir seçimle beraber gösterebilmek adına da bu kısmı etkin hale getirmek gerekebilecektir.

Yoast SEO Ayarları Search Appearance Biçim Ayarları

WordPress Yoast SEO Category URLs ayarları kısmından önce sitelere dair bu özelliği yönetici paneli üzerinden Ayarlar- Kalıcı bağlantılar doğrultusunda ayarlamak da söz konusu olabilmektedir.

Bu ayarlamaların dikkatli bir biçimde yapılmaması durumunda SEO’ya ciddi sorunlar yaratabilecektir. Bu konuda belirli bir adım izlemek de gerekmektedir.

İlk olarak remove the categories prefix yani kategori linkler için varsayılan uzantıyı kaldır seçeneği dahilinde hareket etmek gerekecektir. Kaldırılmaması durumunda oluşturulan kategorilerin URL’ye de eklenmesi gibi bir durum kendini gösterebilecektir.

Ancak geçmiş içeriklerde URL içerisinde kategorilere de yer verilmiş ve bu durumun index almış bir halde bulunması durumunda da bu ayar kısmını TUT olarak bırakmak gerekmektedir. Sitelerin yeni açılması halinde ise KALDIR olarak bu ayarı değiştirmek etkili olacaktır.

Arşivler

Yoast SEO Ayarları Search Appearance
Yoast SEO Ayarları Search Appearance Arşivler (Etkin)
  1. Yazar Arşivleri

Bu kısım, site içerisinde birden fazla kullanıcının olması durumunda ETKİN olarak ifade edilebilecek bir bölüm olarak görülebilecektir. Aktif olması durumunda site içerisinde yazar sayfaları meydana getirilebilecektir.

  1. SEO Başlığı ve Meta Açıklaması

Yazar sayfalarının SEO başlığı ve meta açıklamaları doğrultusunda şablonları kullanabilmeleri sonrasında istedikleri sonuçları elde edebileceklerdir. Hem Yoast SEO kodları hem de manuel olarak bu ayarlamaları gerçekleştirmek mümkündür. Aynı zamanda da ayarları boş bırakarak her bir içerik için farklı hale geldiğini söyleyebilmek de söz konusu olacaktır.

  1. Özel Sayfalar

Site içi arama sonucu sayfaları ve 404 sayfaları bu alanda değerlendirilebilmektedir. Site içerisinde yapılan aramalar sonrasında var olan listelerin ve 404 ekranının ayarlanması için de noindex seçeneği tercih edilmelidir.

Please write your comments

deneme bonusu