Kırmızı Işığa Bakmak Görme Yetimize Fayda Sağlıyor - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Kırmızı Işığa Bakmak Görme Yetimize Fayda Sağlıyor

Kırmızı Işığa Bakmak Görme Yetimize Fayda Sağlıyor

Merhaba Teknoloji Haberleri-Teknoloji Rehberi, bugünkü yazımızda kırmızı ışığın görme yetisine etkilerinden bahsedeceğiz.

Kırmızı ışığa bakmak faydalı mı?

Evet faydalı

Kırmızı ışığın göze etkileri hangi yaşlarda daha faydalıdır?

40 yaş üstü kişilerde.

Kırmızı ışık görme yetisini geliştiriyor mu?

Evet geliştiriyor.

Gün içerisinde üç saatten fazla kırmızı ışığa bakmak bilinenlerin aksine görme problemlerine engel oluyor. University College London da yapılan araştırmalar sonucu gün içerisinde üç dakika boyunca kırmızı ışığa bakmanın görme duyumuza faydalı olduğu kanıtlandı. Özellikle ileriki yaşlarda bu durum bizim için ciddi bir yarar taşıyor. İngiltere de yapılan bu araştırma sonucu ileriki yaşlarda oluşan yani yaşa bağlı görme problemlerini azaltmak için bu kırmızı ışık yöntemi büyük bir keşif oldu. Araştırma sonucu her gün üç dört dakika boyunca kırmızı ışığa bakmak yaşlılığa bağlı görme yetisi azalmasına bir nebze de olsa engel oluyor.

kirmizi-isiga-bakmak
Kırmızı Işığa Bakmanın Etkileri

Çoğu hastalıklarda tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini sağlayacak bu araştırma sonucu kırmızı ışığın mitokondrileri canlandırdığı keşfedildi. Bu mitokondrileri hücrelerin pilleri olarak da adlandırabiliriz.

Bilim dergisi olan Journals of Gerontology de yayınlanmış olan bu araştırmada kırmızı ışığın görme yetimiz için yararlı olduğu iddia edilen konsept için 28 ve 72 yaş aralığında yarısı kadın yarısı erkek 24 denek kullanıldı. Bu gönüllü deneklere kırmızı ışık saçan fenerler verildi ve bu fenerlerin her biri 670 nanometre dalga boyu kırmızı ışık yaymaktaydı. 670 Nanometrelik bu dalga boyu insanın görme yetisinin son seviyelerinde, kızılötesi ışığın nanometresinin ise hemen altında yer alıyor, kızılötesi ışığı insanların görebilmesi mümkün değildir.

İlginizi Çekebilir: Hızlı ve doğal saç uzatma yöntemleri

 

Bu 12’si erkek 12’si kadın olan 24 gönüllü denek her gün 670 nanometrelik dalga boyu kırmızı ışık yayan fenere 3 dakika baktılar. Bu ışığa bakan gönüllülerden normale göre düşük kontraslı yazıları okumaları istendi ve gönüllülerin koni fonksiyonları ölçüldü. Onlardan karanlık ortamda ışığı seçmeleri istendi ve bu şekilde doktorlar deneklerin gözlerinin çubuk hassasiyetini ölçtü.

Çubuk Hassasiyeti ve Koni Nedir?

Retinanın arkasında yer alan ve yeşil, kırmızı ve mavi renklere duyarlılığı olan hücrelere koni denir. Bu konilerin arasında yer alan ama renk körü olduğu halde ışığa daha duyarlı olan alanda da çubuk hücreleri yer alır.

kirmizi-isiga-bakmak
Kırmızı Işığa Bakmanın Faydaları

Deney Sonucu

Deney sonunda deneklerin görme seviyesinde artış olduğu gözlemlendi. Konik göz hassasiyeti 40 yaş üstündekiler için yüzde 14 civarında artarken 40 yaş altı için bu oran yüzde 20’yi buldu.  Bu deneklerin çubuk hassasiyetinde de artışlar oldu. Yani karanlık ortamda görme yetileri arttı. Bu deney, yaşı büyük olan insanların görme yetisini daha fazla arttırdı.

 

Please write your comments

deneme bonusu