İkinci El Araba Almak İçin Bilinmesi Gereken 10 Kural - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

İkinci El Araba Almak İçin Bilinmesi Gereken 10 Kural

İkinci El Araba Almak İçin Bilinmesi Gereken 10 Kural

Merhaba Teknoloji Haberleri – Teknoloji Rehberi ailesi, bugün sizlere ikinci el araba almak için bilinmesi gereken 10 kural konusundan bahsedeceğiz.

Günümüz koşullarında araba fiyatlarının yükselmesiyle insanlar çoğunlukla ikinci el arabalara yönelmektedir. İkinci el araçlarda da bazı sıkıntılar meydana gelebiliyor ve satın alan kişiler sıkıntı yaşıyor. Hal böyle olunca araba alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalara bakmak gerekiyor. Aslında araba alırken bakılması gereken çok fazla faktör var ama bizler en önemli 10 tanesini sizler için seçtik.

İkinci el araba fiyatları da çok pahalı olmasına rağmen düşük fiyata da araba bulmanız aslında çok zor değil. Yazımızda 2.el araç alırken yapılması gerekenler ve dikkat edilmesi gerekenler mevcuttur. Özellikle araç alırken dikkat edilmesi gerekenler 2020 yılı içerisinde çok daha fazla araştırılmaktadır. İşte sizler için belirlediğimiz önemli 10 başlık.

İlginizi Çekebilir: 45.000 TL Alınacak 2.El Beğenilen 10 Araba
  • Bütçe Planlaması Yapınız

araba-icin-butce-planlamasi
Bütçe Planlaması Yapın

Bir araç alırken dikkat etmeniz gereken noktalardan en önemlisi iyi bir bütçe planlaması yapmaktadır. Aracı aldıktan sonra ödemeniz gereken mutlaka birkaç detay çıkacaktır. Devir işlemleri, vergi, sigorta işlemleri gibi araç fiyatına dahil olmayan ekstra ödemeler olmaktadır.

Bu masraflar hemen her araçta olur ve araç modeline göre de değişir. Bu yüzden aracın fiyatından en az 5.000 TL kadar fazla paranın cebinizde bulunması gerekecektir. Aracı alırken iyi bir pazarlık yaparsanız elinizde daha fazla para da kalabilir.

  • Araç Seçimini Doğru Yapın

uygun-araba-secimi
Size Uygun Araç Seçimi Yapın

İkinci el araç almaya gittiğinizde size en uygun aracı bulmanız gerekecektir. Bunun için de önce aklınızdaki aracın ne olduğunu ve hangi özellikleri barındırması gerektiğini bildirmeniz gerekecektir. Örneğin; Spor bir araba veya aile arabası seçiminde bulunabilirsiniz. Ardından aracın kullanışlı olup olmadığına ve vites durumlarına göz atabilirsiniz. Düz vites mi, otomatik vites mi istediğinize bağlı olarak da araba seçiminiz değişecektir.

  • Aracın Fiyatını Öğrenin

araba-fiyatlari
Araba Fiyatlarını Öğrenin

Almak istediğiniz aracın piyasada ve internette dolaşan fiyatlarının tamamını inceleyin. Satıcılarla görüşerek onlardan fiyat almaya ve pazarlık etmeye çalışın. Aracın kaza durumlarını mutlaka kontrol ettirin. Bu sayede aracın genel durumu hakkında bilgi edinirsiniz ve dolandırılma gibi durumlardan da uzak durursunuz.

  • Araç Satıcılarıyla İletişimde Olun

saticiyle-iletisim
Satıcıyla İletişimde Olun

Araç satıcılarıyla iletişimde olmanızın en önemli sebebi arabanın sağlamlığı hakkında bilgi almaktır. Satıcı arabayı neden satıyor? Sorusu burada sormanız gereken en önemli sorudur. Çünkü birçok kişi kaza yaptıktan sonra aracını satışa koyar. Bu risklerin tamamını görmeniz ve anlamanız gerekecektir. Aracın motor gücü de son derece önemli olduğu için bunu da satıcıya sorarak öğrenebilirsiniz.

  • Aracı Görerek Satın Alın

gorerek-saten ark
Aracı Görerek Satın Alın

Satın almak istediğiniz aracı bizzat satıcıyla bir araya gelerek görmeniz gerekir. İnternette gördüğünüz resimden farklı bir araçla karşılaşma ihtimaliniz vardır. Aracın kapılarını, bagajını, kaportasını dikkatli bir şekilde inceleyin. Paslanma durumları, çizikler araçta var mı, yok mu durumlarına bakın. Motor yağındaki çubuğu çıkararak ucundaki yağın rengine de mutlaka bakın.

  • Ruhsat ve Şasi Numarasındaki Uyumu Kontrol Edin

Satın almak istediğiniz aracın ruhsatındaki numaraların şasi numarası ve motor numarası ile uyuşup uyuşmadığını mutlaka kontrol edin. Bu numaralarla araç hakkında daha detaylı bilgiler edinmiş olursunuz.

İlginizi Çekebilir: Senetle Vadeli Araba Almak
  • Aracı Test Edin

araci-test-edin
Aracı Test Ederek Alın

Satın almak istediğiniz aracı kullanmadan satın almayın. Kısa süreli sürüşlerde her ne kadar büyük oranda bilgi edinemesek de kullanım kolaylığı açısından bir bilgi sahibi olabiliriz. Aracı kullanırken ısıtma ve soğutma sistemlerini de denemeyi unutmayın. Araç içerisindeki koltuklar da incelemeniz gereken önemli bir boyuttur.

  • Bilir Kişi Yardımı Alın

Araç hakkında yeterli bir bilginiz yoksa veya yine de karşı taraftan emin olamıyorsanız aracınızı bilir kişiye ücret karşılığı gösterin. Aracın servis bakımı hakkında da bilgiler alın.

  • Sigorta Yardımı Alın

Herhangi bir sigorta şirketinden yardım alarak şasi numarasından kasko ve kaza sorgulamalarını yaptırmayı ihmal etmeyin. Bu sayede aracın kaza geçmişini öğrenmiş olacaksınız. Bu da sizin dolandırılma gibi bir durumun önüne geçmenizi sağlayacaktır.

  • Pazarlık Yapmayı Unutmayın

pazarlik
Pazarlık Yapın

Satıcıyla yüz yüze görüşmeye gittiğinizde pazarlık yapılmayacağını belirtse de size pazarlık yapabilir. Çünkü siz o anda bir kusur fark edersiniz ve bu durumda satıcı fiyattan düşmek zorunda kalır. Bu yüzden yüz yüze görüşmek ve aracın bakımlarını yapmak çok önemlidir. Aracın kusurlarını öğrenmek için Expertiz’e sokmanız da çok mantıklı olur.

 

 

Please write your comments

deneme bonusu