“Tüm Dünya Çin’in Resmi Kripto Parası DCEP’i Kullanacak” - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

“Tüm Dünya Çin’in Resmi Kripto Parası DCEP’i Kullanacak”

“Tüm Dünya Çin’in Resmi Kripto Parası DCEP’i Kullanacak”

Merhaba Teknoloji Haberleri Tekno bilim adamı takipçileri,

Bitcoin, genel olarak inişli çıkışlı bir piyasaya sahip olsa da popülaritesinden bir şey kaybetmedi. Bankacılık sisteminde bulunan tüm ek fiyatları yok eden Bitcoin, çeşitli hükümetler tarafından da epeyce önemseniyor. Bu bağlamda Çin de kendi kripto para ünitesi ile çalışmalarını devam ettiriyor.

Aslına bakacak olursak Çin hükümeti, kripto para teşebbüsünü direkt başlatmadı. Chandler Guo isimli bir yatırımcı, kendi Bitcoin’ini madencilikle üretmek için yola çıkıyor. Süreç içerisinde lokal idareyle bir ortaya gelerek gereksinim duyduğu enerjiyi bir hidroelektrik santralinden karşılamaya başlayan Guo, bugün dünyadaki Bitcoin madenciliğinin yüzde 30’unu tek başına yürütüyor. İşte bu girişimcilik ruhu, Çin hükümetinin de dikkatini çekiyor. Ortaya da Çin’in resmi kripto parası, DCEP çıkıyor.

"Tüm Dünya Çin'in Resmi Kripto Parası DCEP'i Kullanacak"

Guo: Bir gün tüm dünya Çin’in kripto parası DCEP’i kullanacak

DCEP, Çin’in resmi para ünitesi olan yuanın dijital versiyonu. Çin Halk Bankası‘na ilişkin olan dijital para ünitesi, Guo’yu da çok heyecanlandırıyor. DCEP ile ilgili açıklamalarda bulunan Guo, bu kripto paranın bir gün dünyanın her yerinde kullanılabileceğini söylüyor. Guo’ya nazaran Çin dışında yaşayan 39 milyon civarında Çinlinin, DCEP’i memleketler arası kripto para ünitesi haline getirebileceğine inanıyor.

Çin’in kripto para ünitesi, blok zinciri teknolojisinden faydalanıyor. Bu da bankaya ya da merkez hükümetlere duyulan gereksinimi ortadan kaldırıyor. Lakin kimi kısımlar, Çin’in siyasal yapısından ötürü bu kripto para ünitesine gereğince güvenmiyorlar. Bu kesitlere nazaran Çin hükümeti, DCEP aracılığıyla kullanıcıları takip edebilir. Tüketicilerin bu durumun farkına varmaları ise neredeyse imkansız.

"Tüm Dünya Çin'in Resmi Kripto Parası DCEP'i Kullanacak"

DCEP, bir müddettir Çin’in muhakkak lokasyonlarında kullanılıyor. Lakin Çin Halk Bankası, bu kripto para ünitesinin ülke genelinde kullanılabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Mevzuyla ilgili resmi bir takvim olmasa da uzmanlar, Çin Halk Bankası’nın büyük bir baskı altında olduğunu, bu yüzden de elini çabuk tutacağını söylüyorlar. Bu baskının temel nedeni ise Facebook’un üzerinde çalıştığı bilinen Libra isimli kripto para ünitesi.

Bitcoin’in geleceği hala tartışmalı bir durumda. Kimi kısımlar, blok zinciri teknolojisinin tüketiciler için çok kıymetli olduğunu söylerken birtakım bölümlerse bu teknoloji ile hükümet ve merkez bankası algısının azalacağını düşünüyor. Fakat her ne olursa olsun kripto paralar giderek yaygınlaşıyor ve başta Çin olmak üzere pek çok ülke, bu mevzuyu önemseyerek çeşitli adımlar atmaya çalışıyor. 

Please write your comments

deneme bonusu