Cumhurbaşkanı Erdoğan Telegram ve BiP kanalı açtı! - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan Telegram ve BiP kanalı açtı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Telegram ve BiP kanalı açtı!

Merhaba değerli Tekno bilim adamı takipçileri,

WhatsApp, gizlilik sözleşmesi üzerinden yapmış olduğu değişiklikler nedeniyle ülkemizin gündemine oldukça oturmuş durumda. Birçok kurumdan da tepki alan WhatsApp, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan tepki aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Telegram ve BiP kanalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Telegram ve BiP kanalı açtı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dijital medya üzerine paylaşımları yapılan @RTEDijital Twitter hesabı ile birlikte yapılan açıklamayla, Cumhurbaşkanı Erdoğan adına Telegram ve BiP kanalları açıldığı duyuruldu. İşte o kanallar:

Telegram: t.me/RTErdogan

BiP: channels.bip.ai/join/rterdogan

Telegram güvenli mi?

En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?

WhatsApp’ın yeni sözleşmesiyle birlikte herkes Telegram uygulamasına geçmeye başladı. Hatta Telegram kullanıcıları, rehberinde kayıtlı kişilerin Telegram’a katıldı bildirimlerinden usanmış durumda. Birkaç gün içinde WhatsApp’tan Telegram’a geçen kullanıcıların sayısı milyonları bulsa da büyük bir yanılgı içindeler. Çünkü Telegram sandığımız kadar güvenli değil.

Uygulamanın güvenli olmamasının en büyük sebebi, uçtan uca şifrelemenin normal mesajlarda aktif hale gelmemesi. Yani mesajlarımıza üçüncü bir kişi tarafından erişim mümkün. Eğer uçtan uca şifreleme protokolünü kullanmak isterseniz de gizli sohbet başlatmanız gerekiyor. Gizli sohbet ile birlikte uçtan uca şifreleme protokolü aktif hale geliyor ve mesajların hepsi görüşme bittikten sonra siliniyor.

Asla üçüncü şahıslar ve hükümetlerle veri paylaşmadığını belirten Telegram, gizli sohbet esansında uçtan uca şifreleme protokolü olarak MTProto’yu kullanıyor. MTProto, Telegram tarafından üretilmiş bir protokol. Ayrıca açık kaynak kodlu olmadığı için tam olarak güvenli mi değil mi bilemiyoruz. Sonuç olarak WhatsApp’tan Telegram’a geçmek pek iyi bir tercih olmayabilir.

Telegram’ı buradan indirebilirsiniz: Google Play Store – App Store

BiP güvenli mi?

En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?

Uçtan uca şifreleme tarafında herhangi bir bilgi bulunmayan BiP uygulaması, ülkemizdeki yetkililer tarafından öneriliyor. Bunun yanı sıra Turkcell CEO’su Murat Erkan, BiP sunucularının Türkiye üzerindeki veri merkezlerinde güvenli bir şekilde saklandığını açıklamıştı. Yani en azından BiP uygulamasının WhatsApp’tan daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca BiP indirerek yerli uygulamaya destek olabilir ve daha fazla geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz.

BiP’i buradan indirebilirsiniz: Google Play Store – App Store 

 

 

Please write your comments

deneme bonusu