Yazıda geçen ana konu: SSD mi? HDD mi?
Eğer dizüstü bilgisayar ihtiyacınız doğduysa ve yeni bir laptop alıyorsanız, masaüstü bilgisayarınızın disk donanımını değiştirmek istiyorsanız sürekli olarak SSD ve HDD diskler karşınıza çıkıyordur. Genelde zaten kullanıcılar bu iki diskin arasında kalırlar. Bu yazıyı okuduktan sonra ne istediğinize karar verebileceksiniz.
SSD nedir?
Şimdi aralarındaki farklardan bahsetmeden önce diskleri tanımamız gerek. SSD, diğer disk türü olan HDD’ye göre daha yeni bir teknoloji. Zaten yeni ürünlerde genellikle SSD kullanılıyor. SSD’nin en büyük farkı üzerindeki parçaların hareketli olmamasıdır. Peki hareketli değilse nasıl depolama yapıyor? Elbette ki flaş bellek üzerinden. SSD’yi teknoloji bakımından gelişmiş ve fazla kapasiteli flaş bellek olarak düşünebiliriz. Gelişmiş teknolojilere sahip olduğu için HDD’ye göre oldukça hızlı bir performans gösterir.
Vikipedi tanımı: Katı hal sürücüsü, bilgisayar depolama hiyerarşisinde ikincil depolama sistemi olarak işlev gören, verileri kalıcı olarak depolamak için tümleşik devre tertibatlarını kullanan bir veri depolama aygıtı. Bir diğer tanımıyla, çeşitli biçimlerde görünen ve bilgileri depolamak için farklı bir yola başvuran cihaz.
HDD nedir?
HDD, yıllardan beridir bilgisayarlarda kullanılan eski bir depolama teknolojisidir. Üzerinde bulunan daire şeklindeki disk bilgisayar açıkken sürekli döner ve üzerinde bulunan okuma/yazma donanımı da gerekli işlemleri yapar. Yani diskin hızlı dönmesiyle yapılan işlem sayısı doğru orantılıdır.
Vikipedi tanımı: Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır.
SSD mi pahalı yoksa HDD mi pahalı?
Yeni teknolojileri üzerinde barındıran SSD diskler, HDD disklere göre daha hızlı okuma/yazma işlemini gerçekleştirdiği için daha pahalıdır. Fakat HDD diskler ucuz fiyata daha fazla depolama alanı sağlar. Yani eğer yüksek depolamaya ihtiyacınız varsa: düşük depolama alanlı SSD disk fiyatına yüksek depolama alanlı bir HDD disk alabilirsiniz.
SSD mi hızlı yoksa HDD mi hızlı?
HDD disk üzerindeki hareketli parçaların hareket etme hızına göre veri işleme hızının belirlendiğini söylemiştik. SSD disklerde ise herhangi bir hareketli parça olmadığı için, HDD disklere göre daha yüksek hıza sahip olacaktır. Örnek vermek gerekirse:
Dakikadaki dönüş sayısı 5.400 olan bir HDD disk, bir saniye içinde 100 MB civarında veri okuyacaktır. Dakikadaki dönüş hızı 7.200 olan bir SSD disk ise bir saniye içinde 150 MB civarında veri okuyacaktır. Yani SSD daha hızlıdır.
SSD mi sağlam yoksa HDD mi sağlam?
HDD, belirttiğimiz gibi birçok hareketli parça içerir. Fakat SSD hareketli parça içermez. Bu yüzden SSD’nin bozulma ihtimali, HDD’ye göre daha düşüktür. Yine de bu HDD disklerin çok hızlı bozulacağı anlamına gelmez. Yalnızca SSD’ye göre daha çabuk bozulabilirler.
Bu yazıda sizlere Oyun için SSD mi HDD mi, Depolama için SSD mi HDD mi, SSD mi HDD mi uzun ömürlü gibi soruların cevabını verdik.