Özellikle finans dünyasının gündeminden düşmeyen kripto paralar yatırım biçimlerini değiştirmiş ve yeni alanlar oluşturmuştur. Artık kripto paraların yer aldığı finans sisteminde sadece yatırım yapmak değil farklı girişimler de kazanç getirebilir. Mining işlemleri bu değişimin en büyük örneğidir. Türkçe karşılığı madencilik olan bu süreç dijital varlıkların üretimi ve transferi için hayati önem taşıyan bir süreçtir. Merkeziyetsiz finans sistemlerinde kripto para üretimi olan bu süreci tanımak isteyenler için tüm detaylar yazımızda.
Mining (Kripto Para Madenciliği) Nedir?
Kripto madenciliği nedir sorusunu cevaplamadan önce kripto paraların yapısı hakkında bilgi vermek yerinde olacaktır. Kripto coin çeşitleri merkeziyetsiz bir yapıya sahiptir ve kriptografik yöntemlerle korunur. Bu dijital varlıkların üretimi de kriptografi yani şifreleme bilimi ile gerçekleştirilir. Madencilik yönteminde kullanıcılar kripto paraların üretiminde ve doğrulanma sürecinde yer alır. Yani blockchain üzerindeki doğrulama işlemlerinin çözülmesi mining işlemini gerçekleştiren kullanıcılara aittir.
Madencilik işleminin getirisi kripto paraya göre farklılık göstermektedir. Bu noktada madencilik süreçleri için gereken maliyetler ve kripto para arzlarını dikkate almak gerekir. Örneğin Bitcoin fiyatındaki değişimler bu projede mining işlemi gerçekleştiren kullanıcıların kazançlarını etkileyebilir. Madencilik işlemi için farklı yöntemler ve donanımlar kullanılabilmektedir.
Mining Türleri Nelerdir?
Kripto paraların ortaya çıkışından günümüze birçok farklı mining yöntemi ortaya çıkmıştır. Bu yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkün:
CPU Madenciliği
İlk madencilik türlerinden biri olan CPU madenciliği, işlemci (CPU) kullanılarak yapılır. Bu yöntemde bilgisayara kurulan bir madencilik yazılımıyla ilerlemek yeterlidir. Ancak düşük işlem gücü ve yüksek elektrik tüketimi nedeniyle günümüzde pek tercih edilmemektedir. Zira popüler kripto paralar için bu yöntem yetersiz hale gelmiştir. Günümüzde bilgisayarlar CPU madenciliği yerine hisse kanıtı (Proof Of Stake) yönteminde kullanılmakta. Bitcoin ve birçok diğer kripto para birimi bu yöntemi değerlendirmeye devam etmekte. Bu yöntem, madencilerin karmaşık matematiksel problemleri çözmelerini ve bu problemleri çözmek için hesaplama gücü harcamalarını gerektirir.
GPU Madenciliği
İşlemci (GPU) kullanılarak gerçekleştirilen GPU madenciliği de evlerde kullanılan bilgisayarlar ile yürütülebilmektedir. GPU madenciliği CPU madenciliğine kıyasla daha yüksek işlem gücüne ve daha düşük elektrik tüketimine sahiptir. Ancak diğer madencilik yöntemlerine kıyasla yetersiz kaldığından dolayı fazla tercih edilmemektedir. Günümüzde bu yöntemin daha gelişmiş bir versiyonu olan Hisse Kanıtı (Proof Of Stake) yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem yüksek hesaplama gücüne ihtiyaç duyulmamaktadır. Proof Of Stake yöntemiyle üretim yapmak için madencilik yazılımının aktif olması ve kripto para kaynağının olması yeterlidir.
ASIC Madenciliği
Bu yöntemde kripto para madenciliği için özel olarak tasarlanmış ve optimize edilmiş cihazlar bulunmaktadır. Adını ASIC (Uygulamaya Özel Entegre Devreler) adlı cihazlardan alan bu yöntem ile yüksek işlem gücüne sahip olunabilir. Ancak ASIC cihazlarının yüksek elektrik enerji tüketmeleri özel üretim noktalarının kurulmasını gerektirmektedir. Bitcoin ve Litecoin gibi kripto para çeşitlerinin üretimi bu yöntemle gerçekleştirilmektedir.
Bulut Madenciliği
Bulut madenciliği herhangi bir donanım gerektirmeden gerçekleştirilen bir mining yöntemidir. Bu yöntemde kişisel olarak donanım kurmak yerine, bir veri merkezi tarafından sağlanan madencilik gücünü kiralayarak işlem yapılabilir. Bundan dolayı bulut madenciliği bu işlemlere yeni başlayanlar ve sermayesi olmayanlar için ideal olabilir.
from Tekno Bilim Adamı https://ift.tt/CLwvDW1
via TEKNOBİLİMADAMI