En İnce Ayrıntısına Kadar WordPress SEO Ayarları – 2020 - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

En İnce Ayrıntısına Kadar WordPress SEO Ayarları – 2020

En İnce Ayrıntısına Kadar WordPress SEO Ayarları – 2020

Merhaba Teknoloji Haberleri-Teknoloji Rehberi ailesi, bugün sizlere en ince ayrıntısına kadar wordpress SEO ayarlarından bahsedeceğiz.

WordPress’e dair SEO ayarlarını yapmadan önce bilinmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Web sitesi içerisinde WordPress SEO dışında herhangi bir SEO eklentisinin kullanılması durumunda tüm SEO ayarlamalarını ve altyapısını SEO Data Transporter eklentisi ile beraber WordPress SEO by Yoast eklentisine taşımak söz konusu olabiliyor.

Bu taşıma işlemleri esnasında eğer All in One SEO Pack ya da Headspace2 SEO gibi eklentilerin kullanılması durumunda, WordPress SEO by Yoast eklentisini kurduktan sonra IMPORT seçeneğini kullanmak gerekmektedir. Böylelikle de tüm SEO ayarlamalarını ve altyapısını Yoast SEO’ya aktarabilmek de mümkün olabilmektedir. Bu işlem sonrasında eski SEO eklentisi devre dışı kalabilecektir.

SEO dahilinde hareket etmeden önceki zaman zarfında WordPress için en iyi SEO ayarlamalarını gerçekleştirmek söz konusu olmamaktadır. Bu ayarlamalar sitelere ya da kişilere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu ayarlar hakkında hareket etmek tamamen web sitelerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilecek türde olacaktır.

Yoast SEO Kurulumu

yoast-SEO-kurulumu
Yoast SEO Kurulumu

İlk olarak WordPress yönetici paneline giriş yapılması gerekmektedir. Sonrasında da eklentiler kısmından Yeni Ekle sekmesine gidilecektir. Sonrasında da karşıya gelecek olan ekranda sağ üst köşede yer alan ara kısmına Yoast SEO eklentisinin adını girerek arama yapılabilecektir.

Arama sonuçlarında görülen Yoast SEO eklentisini Hemen Yüklem butonu dahilinde eklemek söz konusu olabiliyor.

Hemen Yükle butonunu tıkladıktan sonra birkaç saniye içerisinde yüklenmesi durumu ortaya çıkabilecektir. Yüklemenin bitmesiyle beraber Hemen Yükle butonu yerine Etkinleştir seçeneği görülebilecektir.

Etkinleştir seçeneği tıklandıktan sonra da yüklenen Yoast SEO eklentisi aktif hale gelebilecektir. Kısa süre içerisinde Yoast SEO eklentisi kurulabilecek ve bundan sonra da ayarların yapılmasına dair hareket edilebilecektir.

Yoast SEO Kurulumundan Sonra İlk Yapılacaklar

yoast-kurulumundan-sonra-ilk-yapilacaklar
Yoast SEO Kurulumundan Sonra İlk Yapılacaklar

WordPress içerisinde aktif olan Yoast SEO eklentisini yönetim panelinden aktif hale getirerek kullanmaya başlama durumu söz konusu olabilecektir.

Yoast SEO eklentisini aktif hale getirmek adına Admin Paneli- SEO- Genel-Features sekmelerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu sekme içerisinde yer alan tüm özelliklerin etkin hale getirilmesi ve bu seçimlerin kaydedilmesi gerektiği de ifade edilebilmektedir.

Genel WordPress Yoast SEO

Eklentinin kurulması sonrasında da WordPress yönetim paneli üzerinden ve SEO sekmesinden eklentinin paneline erişim sağlamak mümkün olabilecektir.

SEO-Genel sekmesi sonrasında Dashboard sekmesine dair herhangi bir işlem yapılmayacaktır. Burada bulunmanın temel amacı da WordPress Yoast SEO ayarlarını en başa döndürmek olarak gerçekleştirilecektir.

Yapılan ayarlamaları sıfırlamak amacıyla Dashboard- Genel sekmesinde yer alan “Varsayılan Ayarlara Geri Dön” seçeneği sayesinde yapabilmek söz konusu olabilecektir.

Yoast SEO içerisinde Başlıklar ve Metaların yanı sıra XML, site haritaları, sosyal araçlar, arama konsolu ve gelişmiş yeni ögeler yer almaktadır.

Yoast Your Info

Bir sonraki adımda da “Your Info” sekmesi dahilinde hareket edilebilmektedir. Burada siteyi kullanan kişi ya da kuruluş hakkında emel bilgilerin verilmesi durumu da ortaya çıkabilmektedir.

İlk olarak arama motorları odaklı biçimde Yoast SEO eklentisine dair bir site adı ya da başka bir isim vermek de gerekmektedir. Bu kısımda site adı sitenin başlığı da olabilmektedir.

Ancak buraya bir metnin girilmemesi durumunda Yoast SEO eklentisi tarafından otomatik olarak web sitesinin adı site başlığı olarak oluşturulabilecektir. Google gibi arama motorları içerisinde bu bilgiler görünebilmektedir.

Sonraki adımda da WordPress web sitesinin şirket tarafından mı yoksa bireysel olarak mı kullanılacağını seçmek istenecektir. Şirketin seçilmesi halinde şirkete bir isim verilmesi istenecektir. Aynı zamanda da bu kısma şirket logosunu eklemek de mümkün olabilmektedir.

Aynı zamanda kişi seçiminin yapılması halinde web sitesini kullanan kişilerin adlarını eklemek de Yoast SEO eklentisi içerisinde mümkün olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: SEO Uyumlu Makale Yazmanın Püf Noktaları

 

Yoast Webmaster Tools

SEO hakkında az da olsa bir bilgi sahibi olunması dahilinde her arama motorunun web yönetici araçlarını kullanmalarına izin verdiği de görülebilmektedir. Google, Bing, Yandex ve Alexa’nın sunduğu bu seçenek sayesinde daha etkili sonuçlar alarak siteyi SEO konusunda yükseltmek ortaya çıkan bir durum olarak görülebilmektedir.

Web yöneticisi araçlarıyla beraber her arama motoruna dair işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Web sitelerinin arama motorlarındaki analizlerinin yanı sıra diğer bilgileri elde etmede de etkin bir konumda bulunmaktadır.

Web sitelerini doğrulamak ya da bu özel bilgileri edinmek için web sitelerine meta etiketi eklemek gerekmektedir. Aynı zamanda da dosya yüklemesi de bu evrede gerçekleştirilebilmektedir. Yeni başlayan ve bu konuda acemi olan kişilerin meta etiketlerine dair problem yaşamaları muhtemel olabilmektedir. Bundan dolayı Yoast SEO içerisinde bu işlemleri daha da kolay bir şekilde gerçekleştirmek adına bu seçeneği hayata geçirmek söz konusu olmuştur. Arama motorlarından alınacak olan meta kodlarının bu alanlara girilmesi gerektiği de ifade edilebilmektedir.

 

Yoast Güvenlik

Genel ayarların en son kısmında Güvenlik detaylarına dair ayarlamalar yapılabilmektedir. Bu kısım içerisinde WordPress SEO meta kutusunun ilgili bölümlerinin aktif ya da devre dışı kalması adına tek bir seçenek yer almaktadır. Bu seçeneğin Etkisiz olarak kalması gerektiği önerilmekte olan bir durumdur. Bu ayarı pasif konumda tutmak, yazarların noindex ya da canonical ayarlarını değiştirmelerine engel olabilecektir.

 

yoast-guvenlik
Yoast Güvenlik

Yoast SEO Başlıklar ve Metalar

Yoast SEO içerisinde yer alan Başlıklar ve Metalar kısmına dair hareket eden kişilerin birkaç sekmedeki ayarlamaları yapması gerekmektedir.

  1. Genel Ayarlar

Genel ayarlar içerisinde ilk olarak başlıklar arasında yer alan ayırıcı semboller arasından tercih yapabilmek mümkün olmaktadır. Varsayılanı değerlendirmek için var olan tercihlerden bir tanesini devreye sokmak da mümkün olabilmektedir.

  1. Anasayfa Ayarları

Ana sayfa ayarlarıyla beraber ilk olarak başlık tanımlama işlemi gerçekleştirilebilecektir. Bu konuda varsayılan ayarlarla dolu olduğunu gördükten sonra da özelleştirme işlemleri de gerçekleştirilebilecektir. Başlık ve başlık şablonlarının oluşturulması ve aktif hale getirilmesine dair işlemler bu ayarlar içerisinden gerçekleştirilebilecek düzeyde de olabilecektir.

Yoast SEO ana sayfa ayarları içerisinde sabit başlık, açıklama ya da anahtar kelimeleri meydana getirmek söz konusu olsa da pek fazla tercih edilmeyen bir konumda yer almaktadır. Web siteleri içerisinde yer alan başlık kısmı değişkenlik göstereceğinden dolayı bu kısma dayalı olarak belirli bir başlık belirlemek tavsiye edilen bir durum olmamaktadır.

Başlık konusundaki şablon ayarlamalarının varsayılan biçiminde olması durumunda web sitelerinin gayet iyi bir performans sergiledikleri de görülebilmektedir. Ancak bu konuda düzenleme yapmak isteyenlerin kendilerine özgü açıklamaları girerek, kaydetmeleri de gerekmektedir.

Ancak sabit bir ana sayfanın web sitelerde yer alması durumunda başlık ya da açıklama eklemek adına ana sayfaların ve blog sayfalarının düzenlenmesi gerektiği de ifade edilebilmektedir.

Yoast SEO Yazı Tipi Başlıkları ve Metaları

WordPress içerisinde yazı, sayfa, düzenlemeler ve ekler gibi çeşitli yazı seçeneklerini sunmaktadır. Aynı zamanda da web sitesi sahiplerinin kendilerine özgü olan türlere yönelik hareket etmeleri de mümkün olabilmektedir.

Yoast SEO eklentileri sayesinde yazı, sayfa, medya ve diğer özek yazı türleri için başlıkları ve meta açıklamalarını ortaya koymada yardımcı olduğu söylenebilmektedir. Aynı zamanda da bu eklentilerin başlık ya da meta açıklamasının unutulması durumunda da hatırlatıcı ve yardımcı olan bir işlevi de bulunmaktadır.

Yoast SEO eklentisi içerisindeki bu ayarlar içerisinde tüm gönderim türleri için var olan kutuları boş bırakmak tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra başlık şablonu içerisinde de sadece yazı başlığının kullanılması gerektiği de vurgulanmaktadır.

Yoast SEO içerisinde yazı düzenleme konusunda bir SEO meta kutusu da yer almaktadır. SEo konusunda en fazla yararı almak isteyen kişilerin her içerik, sayfa ya da özel yazılar için manuel bir biçimde başlık belirlemeleri gerektiği de tavsiye edilmektedir. Bu işlemlerin gerçekleştirilmemesi durumunda Yoast SEO eklentisi içerisinde ayarlanan başlıklar tercih edilebilecektir. Her içerik ya da sayfa için otomatik olarak açıklama eklenmesi durumu da ortaya çıkabilecektir.

Kategoriler

Yoast SEO içerisindeki kategoriler sekmesi içerisinde kategori, etiket, özel kategori, yazılar ve arşiv sayfaları doğrultusunda hareket etmek mümkün olabilmektedir. Tüm bu seçenekler için başlık ya da meta ayarlamaları özelleştirilebilecektir.

Yoast SEO içerisinde yer alan bu ayarlamalarda varsayılan şablonlar kullanıma uygun olarak ifade edilmektedir. Açıklamalar kısmında ise Yoast SEO eklentisinin kategorilerden ve etiketlerden açıklamaları aldığını unutmamak da gerekmektedir.

Yoast SEO içerisindeki bu ayar sekmesi içerisinde yer alan kategori ve etiketler dahilinde herhangi bir tanımlamaya yer verilmemesi durumunda bu eklentinin herhangi bir açıklama eklemesi durumu söz konusu olmamaktadır.

Arşivler

Yoast SEO içerisindeki Arşivler sekmesi içerisinde yazarlar, tarih arşiv sayfaları, arama sayfaları ve 404 sayfalarına dayalı olarak işlemler gerçekleştirilmektedir. Tüm bu sayfalar adına başlık ve meta ayarlamaları da gerçekleştirilmektedir.

WordPress web siteleri içerisinde bir adet yazarın bulunması durumunda bu özelliğin devre dışı olarak kalması tavsiye edilebiliyor. Yazarın aynı olmasından dolayı Yoast SEO tarafından da aynı seçenekler içeriklere sunulabilecektir.

Yoast SEO eklentisinin bu kısmında yer alan diğer ayarlarda herhangi bir değişiklik yapılmaması gerektiği vurgulanmaktadır. Sadece bir değişim yaparak kaydedilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Diğer Ayarlar

Yoast SEO eklentisi içerisinde diğer ayarlar sekmesine dokunmak gerekmemektedir. Ancak her sayfa için farklı meta etiketi kullanmak isteyenlerin bu ayarlamaları yapabilmeleri mümkün olabilmektedir.

Yoast SEO Sosyal Medya Ayarları

Yoast SEO oldukça kapsamlı bir eklenti olmasından dolayı WordPress site sahipleri için aranılan bir konumda yer alabiliyor. Mükemmel bir arama motoru optimizasyonu sağlamak isteyenlere de genel olarak istedikleri desteği sunabilmelerinde de ön planda yer alabiliyor.

Yoast SEO eklentisinin diğer özelliklerinden bir tanesi de sitenin Facebook, Twitter ve Google Plus ile ilişkili bir hale gelmesini sağlamak olarak öne çıkabiliyor.

SEO menüsünde yer alan sosyal bağlantıya dahil olduktan sonra yapılandırma sayfasına dahil olabilmek söz konusu olabilmektedir.

  1. Hesaplar

Sosyal ayarlar kısmında yer alan bu sekme içerisinde tüm sosyal hesaplara dair işlem yapabilmek söz konusu olabilmektedir. Yoast SEO dahilinde kullanılabilecek olan bu özellik sayesinde Google’a profillerin bildirilmesi dahilinde işlem yapmada bire bir olarak ifade edilmektedir. Web sitelerinin ana sayfa profilleri için URL linkleri ve Twitter kullanıcı adını eklemekle beraber bu şekilde hareket etmek söz konusu olabilecektir.

  1. Facebook

Facebook sekmesi doğrultusunda hareket edecek olan web sitesi sahiplerinin aynı zamanda da Open Graph Meta eklentisini de etkin hale getirmeleri gerekmektedir. Bunu kontrol ettikten sonra WordPress Yoast SEO’nun web sitesinin <head>kısmında yer alan Facebook grafik meta bilgilerini eklemeye dair izin verdiğini görebilmek de söz konusu olabilecektir.

Bu ayarları etkin hale getirmek, web sitesinde yer alan herhangi bir içeriğin Facebook sosyal medya içerisinde paylaşılmasıyla beraber en doğru resim ve sayfa bilgilerini paylaşmada etkili olabileceği de görülebilmektedir.

Bu ayarlarda sonraki adım içerisinde ise ana sayfanın SEo başlığı ve açıklaması adına küçük resim ortaya koymak olacaktır. Bu bilgilerin Facebook kullanıcıların siteye dair paylaşım yapması esnasında kullanılabilecek türde olacaktır.

Bu konuda varsayılan bir küçük resim bağlantısı kullanılabilecektir. Aynı zamanda bu resim öne çıkarılan görsel barındırmayan ya da resim içermeyen tüm içerikler için de tercih edilebilecektir.

  1. Twitter

Web sitesinin <head>kısmına Twitter bilgilerini eklemek mümkün olabilecektir. Aynı zamanda da bu sosyal medya sitesine dair görüntüler dahilinde özet sunma işlemi de gerçekleştirilebilecektir.

  1. Pinterest

Pinterest de Facebook gibi Açık Grafik verilerini kullandığından dolayı bu kısımda açık grafik meta ayyarlarının işaretli olup olmadığını denetlemekle işleme başlanabilecektir. Sonrasında da Pinterest tarafından verilen doğrulama kodunu girmek yeterlidir. Siteyi doğrulamak adına Pinterest hesabını ziyaret etmek gerekecek ve sonrasında da bir meta etiketi de elde edilebilecektir.

pinterest
Pinterest
  1. Google+

Web sitesi sahiplerinin var olan Google+ profillerinin bağlantılarını bu kısma girmeleri gerekmektedir. Sonrasında da Google+ sayfasına giderek, web sitesi bağlantısını profilde yer alan hakkımızda bölümüne girmeleri gerekebilecektir.

Ancak Google+’ın pasif durumda olmasından dolayı Yoast SEO içerisinde yer alan bu alan da işlevsiz bir pozisyonda yer almaktadır. Daha önceden Google+ kapsamında tanımlama ve doğrulama işlemlerini gerçekleştiren kişilerin de önceden yaptıkları bu tanımlama işlemlerini kaldırmaları gerektiği de belirtilmektedir.

Yoast SEO XML Site Haritaları

Site haritaları WordPress için olmazsa olmaz olarak ifade edilmektedir. Arama motorlarına bilgi verebilmek adına en hızlı yöntem olarak görülmektedir.

Yoast SEO tarafından ML haritalarını eklemek son derecede basittir. Ama öncelik olarak XML site haritalarının etkinleştirilmesi gerekmektedir.

 

 

Sonrasında da yazı tipleri bölümüne gelinerek, aktif olunması istenmeyen yazı türlerini devre dışı bırakmak gerekmektedir.

Yoast SEO eklentisinin site haritalarındaki varsayılan ayarlarında ortam ekleri devre dışı kalmaktadır. Site haritalarına dahil edilmek istenmeyen kategorilerin burada pasif hale getirilmesi söz konusu olabilmektedir.

Aynı zamanda da XML site haritası kapsamında yazı, sayfa ve özel yazı türlerine dayalı olarak da hareket edilebilmektedir.

Please write your comments

deneme bonusu