Flash Bellek Virüsleri Nasıl Temizlenir? - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Flash Bellek Virüsleri Nasıl Temizlenir?

Flash Bellek Virüsleri Nasıl Temizlenir?

Merhaba Teknoloji Rehberi – Teknoloji Haberleri okurları. Flash bellekler, bilgisayarları aktif olarak kullanan kişilerin tercih ettiği bir cihaz olarak görülmektedir. Veri alışverişi gerçekleştirme konusunda da devreye girerek, bu işlemleri daha da hızlandıran bir etki yaratmasıyla da bilinebilecektir. Ancak bu konuda da kötü amaçlı yazılımlar görülebilmekte ve flash diskler içerisinde de yer alabilerek, kişisel bilgisayarlara transfer edilmesi amacıyla meydana getirilmektedir. Belleklerin bu şekilde bir virüs bulaşması sonrasında da bazı işlemleri gerçekleştirmek gerekebilecektir. Ancak bu işlemleri gerçekleştirmeden önce bilgisayarların korunması ve herhangi bir virüs tespitinde anında silinmesi de gerekebilecektir.

Flash bellek içerisine girebilecek bir sürü virüs türü yer almaktadır. Ancak bunların arasında en fazla görülen yazılım ise kısayol virüsü olarak tabir edilmektedir. Bu virüsten kurtulmak isteyenlerin de kolay bir yöntem sayesinde temizlemeleri durumu söz konusu olabilecektir.

Bilgisayarlara virüs bulaşması durumunda nelerin olacağını az çok kestirebilmek mümkün olabiliyor. Bilgisayardaki dosya kayıpları, bilgisayarın işlevsiz hale gelmesi gibi durumların yaşanması sonrasında tek çare olarak format işlemleri görülebilecektir. Bilgisayarlara virüs bulaştırmadan ve bilgi kaybı yaşamadan flash bellek içerisindeki virüsleri temizleme işlemlerini gerçekleştirebilmek söz konusu olabilmektedir.

Flash bellek içerisinde yer alan virüsleri silmek amacıyla yapılmaması gereken tek bir işlem bulunmaktadır.  Bu işlem de flash belleklerin bilgisayarlara takılması sonrasında kesin olarak içerisine girilmemesi gerektiği de tavsiye edilmektedir. Flash bellek içerisine girmek ya da işlem yapmak bilgisayar içerisine virüslerin dahil olmasına neden olacaktır. Bilgisayarın seçenekleri arasında flash bellek içerisinde yer alan görünmeyen dosyaları görmek adına işlemler yapma sonrasında da virüs programları kullanarak bu dosyaları silmek gerekebilecektir. İlk olarak flash bellek içerisindeki görünmeyen dosyaları aktif hale getirmek için;

  • Başlat kısmına “cmd” komutu yazılacaktır.
  • Bu komut ile beraber flash belleğin takıldığı bilgisayarda hangi yolda açıldığını öğrenmek mümkün olabilecektir. Bu durumda büyük tek bir harf kendini gösterecek ve bu ahrf de komut sistemine girilebilecektir.
  • Alt satıra da otomatik olarak geçilmesinde sonra da “attrib –s –h/S/D*-*” kodu yazılacaktır.
  • Bu kodu yazdıktan sonra da biraz beklenecektir. Sonrasında da bir alt satıra inilerek, “E:/>” yazılacaktır. Böylelikle temizleme işlemleri de başlayabilecektir.
İlginizi Çekebilir: Disk Yazmaya Karşı Korumalı Hatası Çözümü Nedir?

Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonraki zaman diliminde bilgisayardaki komutları uygulayarak flash bellek içerisinde gizlenen dosyaların çıkarılması söz konusu olabilecektir. Bundan sonra temizleme işlemleri başlayabilecek ve iyi bir virüs programı seçmek de bu konuda devreye sokulacaktır. Program seçiminden sonraki süreçte de flash belleklerin program tarafından taranması işlemleri gerçekleştirilebilecektir.

Virüs programları kullanmadan da tarama işlemlerini gerçekleştirmek söz konusu olabilmektedir. Ancak bu programlar tavsiye edilmekte ve flash bellek içerisinde virüs kalmaması adına da devreye girebilmektedir. Herhangi bir kayıp yaşamadan bu işlemi tamamlayabilmektedir.

Virüs programı kullanmadan da gerçekleştirilebilecek bu işlem için ilk adım olarak Bilgisayarım seçeneğine girilmesi gerekmektedir. Sonrasında da flash belleğe sağ tık yaparak “Tarat” seçeneği tercih edilebilmektedir.

Tarama işlemlerinin bitmesinden sonra da virüslerden tamamen kurtulmak söz konusu olabilecektir. Bu tip işlemlerle beraber hem flash bellek içerisinde dosya kaybıyla karşı karşıya kalmak söz konusu olmayacak hem de kişisel bilgisayarlara virüs bulaşmadan temizleme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilecektir. Ancak işini sağlama almak isteyen kullanıcıların flash belleklerine format atmaları sonrasında da bir çözüm üretebilmeleri mümkün olabilmektedir.

Malwarebytes Yöntemiyle Flash Bellek Virüsleri Temizleme

Malwarebytes yazılımı sayesinde flash bellek içerisinde yer alan virüsleri temizlemek söz konusu olabilmektedir. Ancak öncelikli olarak bu programı bilgisayara indirmek gerekebilecektir. İndirme işleminin gerçekleştirilmesi sonrasında da kurulum ve çalıştırma işlemleri bir bir takip edecektir. Sonrasında da flash bellek içerisine girilmesiyle beraber burada var olan “Autorun” dosyasını silmek de gerekebilecektir.

flash bellek

Sonraki evrede de “Denetim Masası” içerisine girilerek “Klasör Seçenekleri” penceresi açılabilecektir. Burada “Görünüm” sekmesi içerisinden “Gizli dosya ve klasörler” içerisinde yer alan ayarları değiştirmek gerekecektir. Bunlardan ilki “Gizli dosya, klasör ve sunucuları göster olacaktır. Diğer ise “Korunan işletim sistemi dosyalarını gizle” seçeneği olacaktır.

flash bellek

Bu ayarların yapılması sonrasında da flash bellek içerisine girilecektir. Flash belleğe girilmesiyle beraber isim içermeyen bir klasörle karşılaşılacaktır. Bu klasör içerisinde tüm dosyaları görebilmek mümkün olacaktır. Klasör içerisine girilerek buradaki tüm dosyaların bilgisayara kopyalanması işlemi gerçekleştirilecektir. Sonrasında da flash belleklerin formatlanması ve taranması işlemleri hayata geçirilecektir.

USB Bellekler İçerisinde Virüs Temizleme: FreeCommander

FreeCommander, dosya yöneticisinin daha farklı ve gelişmiş bir halini kullanıcılara sunabiliyor. Virüs barındıran ve zarar gören tüm flash belleklerin bu programla beraber kurtarılması söz konusu olabilmektedir. Bunun için öncelikle bu uygulamanın indirilmesi gerekmektedir.

Uygulamanın indirilerek kurulması sonrasında da çalıştırılması gerekecektir. Bu sayede kullanıcıların iki farklı panelle karşılaşmaları durumu da görülebilecektir. Bu panellerin ilki içerisinde USB flash bellek seçilecek, diğerinde ise dosyaların aktarılacağı güvenli alanlar tercih edilebilecektir. USB flash bellek içerisinde yer alan dosyaların bilinenlerinin aktarılması gerektiği ifade edilmektedir. Tüm dosyaların aktarılması durumunda virüsü de bilgisayarlara dahil etmek mümkün olabilecektir.

İlginizi Çekebilir: Bilgisayardan Instagram DM Nasıl Gönderilir?

Bu tip bir yöntemle USB bellek içerisinde yer alan dosyaları kurtarabilmek gibi, bunun yanında da “autorun.inf”, “dosyalarım.exe”  gibi virüs dosyalarını da bularak silebilmek söz konusu olabilmektedir. Ancak bu tip silme işlemlerini gerçekleştirme sonrasında da USB belleklerin biçimlendirilerek formatlanması sonrasında daha güvenli ve ideal bir şekilde kullanılması gibi bir durum kendini gösterebilmektedir.

Bu yöntemlerin her biriyle USB belleklerin daha temiz bir hale gelebilmesi söz konusu olabiliyor. Aynı zamanda da herhangi bir bilgisayar içerisinde sorun yaratmasının da önüne geçilen bir uygulama olarak da tabir edilebiliyor.

Please write your comments

deneme bonusu