Merhaba Teknoloji Rehberi – Teknoloji Haberleri okurları, bu yazıda sizlere iCloud şifrenizi nasıl bulabileceğinizi anlatacağız. Apple ID hesabının şifresini unutan ya da hangi e-mail adresinin hesapla alakalı olduğunu hatırlamayan kişilerin bu konuda adım adım ilerleyerek ipuçlarını ele almaları gerektiği de ifade edilmektedir. Bu hesabın sıfırlanmasıyla beraber çözüm üretmek mümkün olsa da aşama aşama şifrenin sıfırlanması konusunda dikkatli davranmak gerekebilecektir.
Apple ID Şifresi Nasıl Sıfırlanır?
Parolayı hatırlamak adına çaba göstermek zaman kaybı olacağından dolayı en etkili yöntem şifre sıfırlamak olacaktır. Bu konuda da aşama aşama ilerlenerek istenilen sonuçlar elde edilebilecektir.
- apple.com giriş adresine girilerek “Apple kimliğinizi veya şifrenizi mi unuttunuz?1 biçiminde hareket edilecektir.
- Sonrasında da Apple kimliğiyle beraber kullanılan e-mail adresi de girilecek “Devam et” butonu tıklanacaktır.
- Aynı zamanda da bu pencereden robot olunmadığını kanıtlamak adına metin içeriği girmek de söz konusu olabilecektir.
- Sonraki adımda da Apple hesabına bağlı olarak kurulan güvenlik seçeneklerine dayalı hareket edilecektir. Bu evrede iki aşamalı doğrulama süreci işleyecek ve başka bir mobil cihazdan bilgi alınacaktır.
- Bu güvenlik seçeneklerinden bir tanesi ayarlanamazsa da e-mail adresi almak ve soruları cevaplamak da gerekebilecektir.
Güvenlik Sorularını Yanıtlayın
Yeni bir iPad, iPhone ya da Mac kurulumu esnasında veya Apple kimliği meydana getirme evresinde bazı güvenlik sorularının yanıtlanması istenmektedir. Bu konudaki sorular ve cevapları akılda kalıcı bir biçimde olmasına gayret edilmelidir. ID sıfırlama konusunda güvenlik sorularını cevaplama yoluna gidecek olan kişilerin belli başlı adımlar atmaları gerekmektedir.
- İlk olarak doğum tarihi girilecektir.
- Sonrasında da Apple tarafından sorulacak olan iki soruya yanıt verilecektir. Böylelikle parolanın sıfırlanacağı sayfaya gelinecektir.
- Bu pencereden şifrenin iki kez girilmesi gerektiği istenecektir.
Güvenlik Sorularının Yanıtlarının Unutulması Durumunda Ne Olur?
Güvenlik sorularının yanıtları, kayıt esnasında ilk verildiği gibi olmalıdır. Bu yüzden yanıtlarda yazım yanlışlarına mahal verilmemesine ve yazımı kolay olan kelimelerin seçimine dikkat edilmelidir.
İlginizi Çekebilir: Discord Nedir? Discorda Bot Nasıl Eklenir? |
Güvenlik sorularını ya da cevaplarını appleid.apple.com adresinden değiştirmek söz konusu olmaktadır. Ancak burada oturum açarak, Apple ID ve şifre doğrultusunda giriş yapmak da gerekebilecektir.
Güvenlik sorularının yanıtlarının unutulmuş olması durumunda Apple kimliğinin şifresinin değiştirileceği konusunda hareket etmek için alternatif e-mail adresine gönderilmesi de talep edilebilmektedir.
Şifre Sıfırlama İşleminde Mail Gönderme İşlemi
Güvenlik sorularını yanıtlamak yerine şifre sıfırlamasına dair mail almak her zaman daha cazip olarak görülebilmektedir. Apple ID ile entegre edilen alternatif bir mail adresi içerisine gerekli postaların gönderilmesi durumu söz konusu olabilmektedir.
İlk aşamada sıfırlama postası almak adına erişimin olması gerektiğine dikkat etmek gerekmektedir. Bu konuda kullanıcılara gerekli bir ipucu da verilecektir.
- https://support.apple.com/tr-tr/HT201487 bağlantısına gidilmesi sonrasında da “Parola Sıfırla” ekranı içerisinde yer alan e-posta ögesi seçilecek ve işleme devam edilebilecektir.
- E-postalar, ikinci e-posta adresine “Apple Kimlik Şifrenizi Nasıl Sıfırlayabilirsiniz” başlığı altında gelecektir.
- E-posta içerisinde yer alan “Şimdi Sıfırla” bağlantısı tıklanacaktır.
- Sonrasında bir e-mail daha gelecek ve parola değişikliğini bildirecektir.
İki Faktörlü Kimlik Doğrulama İşlemi
İki faktörlü kimlik doğrulama işlemleri Apple tarafından 2016 yılında devreye sokulmuştur. iOS 10 ve macOS Sierra’nın piyasada yer almasıyla beraber kendini gösteren bir güvenlik işlemi olarak tabir edilmektedir.
İki faktörlü kimlik doğrulama işlemlerini ayarlayan kişilerin şifre girmelerinin yanı sıra Apple iPhone ya da Mac’e gelen bir kod sonrasında hareket etmek söz konusu olabilecektir.
İki faktörlü kimlik doğrulama işlemlerine dayalı ayarlamaları gerçekleştirmiş ancak şifresini değiştirmek isteyen kişilerin appleid.apple.com bağlantısına giriş yapması sonrasında “ Apple Kimliği veya Şifreyi Mi Unuttunuz” seçeneğine tıklaması gerekmektedir.
- Apple ID sayfasına ilk olarak e-mail adresinin girmesi istenecektir. Arkasından da iki faktörlü kimlik doğrulaması için cep telefonu numarası da talep edilecektir.
- Doğru numaranın girilmesi sonrasında şifrenin başka bir cihazdan yanda telefon numarasından sıfırlanmasını sağlayacak olan bir pencere açılacaktır. Bunlara erişimin olması konusunda dikkatli davranılması gerekmektedir.
- Başka bir cihazdan sıfırlama yoluna gidilmesi sonrasında bir uyarı alınabilecektir.
- Güvenilir telefon numarasından sıfırlama işlemini gerçekleştirmek ise şifrelerin internet odaklı olarak sıfırlanması adına hesap kurtarmaya dair bir uyarı almak söz konusu olabilecektir. Bu uyarı iOS 10 ya da macOS Sierra üstü işletim sistemlerine dair gerçekleşebilecektir.
- Cihaza erişim durumları birkaç gün içerisinde gerçekleşebilecektir. Bu süre zarfında Apple tarafından bir yazı gönderilecek ve metin içerisinde yer alan doğrulama kodunun girilmesi de gerekebilecektir.
İlginizi Çekebilir: Flash Bellek Virüsleri Nasıl Temizlenir? |
İki Adımlı Doğrulama İşlemi
İki adımlı doğrulama işlemleri, Apple tarafından iCloud güvenliğini ortaya koymak adına gündemde tuttuğu eski bir güvenlik seçeneği olarak adlandırılabilmektedir.
Eskiden güvenlik konusunda endişelenen Apple kullanıcılarının Apple ID için iki adımlı doğrulama ayarlarına sahip olabilmeleri ortaya çıkabilmektedir. Apple tarafından kayıt edilmesi gerektiği önerilen 14 karakterlik bir kurtarma kodu tüm kullanıcılara sunulmaktadır.
İki adımlı doğrulama kodunun kullanılması durumunda iCloud içerisinde oturum açma sürecinde Apple ID ve şifre girmek gerekecektir. Aynı zamanda da cihaza gönderilecek olan doğrulama kodunun da bu evrede girilmesi gerekiyor.
Doğrulama kodunun ve şifrenin olmaması durumunda hesabın kilitlenmesi söz konusu olabilmektedir. Bu olayın yaşanmasıyla beraber 14 karakterli kurtarma anahtarını kullanmaya ihtiyaç duyulacaktır.
İki adımlı doğrulama işlemleri esnasında şifreleri kurtarma faaliyetleri kurtarma anahtarına bağlı olarak gerçekleştirilebilmektedir. Kurtarma anahtarının olmaması durumunda şifre sıfırlanması işlemleri herhangi bir biçimde gerçekleştirilemiyor.
Güvenlik formuna sahip olan ancak kurtarma anahtarını bilmeyen kullanıcıların Apple ID hesaplarına dahil olmaları sonrasında şifre ve e-mail adresleri dahilinde hareket etmeleri gerekmektedir. Oturum açılması sonrasında da anahtarın değiştirilmesi ve yeni bir tane daha edinilmesi gibi bir durum yaşanabilir.