FRP Nedir? - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

FRP Nedir?

FRP Nedir?

FRP Nedir? Ne işe yarar? Sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Merhaba Teknoloji Haberleri – Teknoloji Rehberi ailesi, bugün sizlere FRP hakkında bazı detaylar vereceğiz. Oyun meraklıları için FRP Nedir? konusu sıklıkla araştırılmaktadır. Bizler de bu konuda detaylı bilgileri sizlerle paylaştık.

Oyunseverler arasında önemli bir yeri olan FRP Nedir? konusu, kesinlikle eğlenmeye değer bir konudur. FRP, aslında Fantasy Role Playing üçlü kelimesinin kısaltmasıdır ve İngilizce’den bize geçmiştir. FRP’nin anlamı ise “Fantastik Rol Yapma” olarak bilinir. Daha fazla açmak gerekirse oyuncuların belli bir kurala dayalı olarak farklı karakterlere bürünmesidir. Oyunu kuran kişinin hayal dünyası çok geniş olmalıdır.

FRP oyun sisteminde olaylar senaryo yazarının durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Yani olaylar doğaçlama ilerleyebilir. Bu yüzden FRP hayal odaklı bir oyundur diyebiliriz. Ancak tamamen kuralsız değildir. Mızıkçılık olmaması için belli bir kurallar bütünü bulunmaktadır. Eğer kurallar olmasaydı çocukluğumuzda oynadığımız evcilik oyunlarına benzerdi ve kimse belli karakterlerle oynamak istemezdi.

frp-nedir-
FRP nedir?

FRP oyunu bilgisayar ortamında oynanabildiği gibi masaüstü olarak da oynanabiliyor. Ancak uzaktaki arkadaşlarınızla bir araya gelmek zor olduğu için bilgisayar ortamında daha sık oynanıyor. Oyunun içerisinde mutlaka bir yönetici bulunuyor ve her şeyi başta o kuruyor. Bu yöneticiye Zindancı Başı ismi veriliyor. Diğer bir ifadeyle söylemek gerekirse yabancı ismiyle bu yöneticiye Dungeon Master, yani kısaca DM ismi veriliyor.

Oyunu Zindancı Başı Kurar

Yönetici oyunu kuruyor ve her şeyi şekillendiriyor. Zindancı Başı senaryoyu da belirleyerek kuralları oluşturuyor.  Oyuncuların seçim yapmaları isteniyor ve yönetilmeyen karakteri de Zindancı Başı yönetiyor. Oyuncular kendi karakterlerinin nasıl tepkiler vereceğini göz önünde bulundurarak hareket ediyor.

Yani oyuncular aslında kafalarına göre hareket etmiyor, karakterlerine göre hareket ediyorlar. Bunun için de kendi canlandırdıkları karakterlerin özelliklerini bilmeleri gerekiyor.

frp-oyunu
FRP nedir?

Zindan Ve Ejderhalar Seti

Oyun başlarken bir evren seçilerek kurallar seti oluşturulur. Türkiye’de her türlü evreni bulmak zordur. Özellikle büyülü bir ortaçağ dönemi seçilir ve bu setin adı da “Zindan ve Ejderhalar” seti olarak isimlendirilir. Bu oyunun çerisinde yaratıklar, silahlar, büyü çeşitleri belirlidir. Örneğin; şövalye karakterini canlandırıyorsanız şövalyeler asla yalan söylememelidir, kötülük yapmamalıdır. Ayrıca kurallara göre şövalye oyun ilerledikçe ilahi güçlere de kavuşur ve tanrının mucizelerini gerçekleştirebilir.

FRP’de Zar Sistemi

Oyun içerisinde şans etkeninin olması için FRP zar sistemi getirilmiştir. Bu zarlar çok çeşitlidir ve zarda gelen sayıya göre güç kullanmak gerekir. Oyunun en başında atılan zar değerine +3 eklenerek karakterin kas gücü belirlenir.

Zindancı Başı ağır kapağı açmak için 20 yüzlü zardan 12 atması gerekir. Bu kurallar bütünü insanın gözünü biraz korkutabilir. Ancak oyuncu oynadığı karakterin özelliklerini bilirse bu oynamak için yeterli olacaktır. FRP’de savaşçı oynayacaksınız büyü yapmanız mantıksız olacaktır. Hayal gücünüze göre robot, doktor, polis karakterlerini seçebilirsiniz.

zar-sistemi
FRP Oyunu Zar Sistemi

FRP’de Amaç

FRP’de esas amaç öncelikle eğlenmektedir. Eğlenmenin dışında rol yeteneğinin de gelişmesi için çok faydalı bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Oyuncular istediklerini yapmakta özgürdür. Tabi bu özgürlük karakterin özgürlük ve kapasitesine göre uygun olmalıdır. Büyücü büyü yapabilirken, savaşçı da kılıç kullanabilmektedir.

Bu özellikleri kullanarak yaratıcılığınızı geliştirebilirsiniz. Oyunu oynamak için ise en az 2 kişi mutlaka bulunmalıdır. Ancak en iyisi ise 3 kişiyle beraber oynamaktadır. Oyunun sonu mutlaka bir yere varmalıdır, oyuncular kafalarına göre haritada gezinmemelidir.

Oyun İçin İhtiyacınız Olanlar

Zarlar (Çok çeşitli zarlar bulunmaktadır ve bu zarlar set içerisinde vardır.)

Oyuncu El Kitabı (El kitabında bazı kurallar yer almaktadır.)

FRP Oyun Seti (Türkiye’de her oyun seti yoktur.)

Karakter Kağıtları (Oyuncular karakterlerden birini seçerek ona uygun hareketler eder. Hareketlerde oyuncular özgürdür.)

Herhangi Bir Senaryo (Senaryoyu DM kurar ve hayal gücü yüksek olmalıdır. Karakterleri yöneten kişi de esasen DM’dir)

Müsvedde Kağıtları

Hayal Gücü Sağlam Bir DM

 

Oyunda yukarıda ihtiyacınız bulunan malzemeleri kullanırsanız ve en az 3 kişi bulursanız çok eğlenebilirsiniz. Daha fazla kişi olduğunda daha fazla eğlence ortaya çıkabilir. Oyunu oynayanlar masaüstü FRP’nin daha eğlenceli olduğunu belirtmektedir. Ancak bilgisayar oyunu da uzakta olan kişileri bir araya getirmesi açısından çok elverişli olacaktır.

 

Please write your comments

deneme bonusu