Koronavirüsün Gen Tahlilini Yapan Bir Uygulama Geliştirildi - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Koronavirüsün Gen Tahlilini Yapan Bir Uygulama Geliştirildi

Koronavirüsün Gen Tahlilini Yapan Bir Uygulama Geliştirildi

Merhaba Teknoloji Haberleri Tekno bilim adamı takipçileri,

Gelişen teknoloji, bilim insanlarının bir biyolojik numunedeki genetik malzemeleri nano-gözenekli aygıtlar ile laboratuvar dışında da tahlil etmesini mümkün kılıyor ve yeni geliştirilen bir akıllı telefon uygulaması, COVID-19 hastalığına neden olan SARS-COV-2 virüsünün genomunun yarım saatten kısa bir müddette tahlil edilmesini mümkün kılıyor.

Şu ana kadar bilim insanları, bir genetik gerecin genetik tahlilini yapmak ve genlerini sıralamak için ultra güçlü sunucu bilgisayarlarına ya da harika bilgisayarlara bağlanan bulut servislere muhtaçlık duyuyordu. Lakin Oxford Nanopore Technologies’in MinION sıralayıcı üzere USB bellek gibisi taşınabilir aygıtları ve Genopo isimli taşınabilir uygulama, bu tahlil ve sıralama sürecini akıllı telefonlara ulaştırıyor.

Koronavirüsün Gen Tahlilini Yapan Bir Uygulama Geliştirildi

Genomic Technologies Group’un Garvan’s Kinghorn Gen Kliniği Merkezi’nden Dr. Ira Deveson, geliştirilen taşınabilir uygulama için DNA ve RNA tahlili için gerekli yüksek güçlü bilgi süreç kaynaklarına herkesin erişimi yok, lakin birden fazla insanın bir akıllı telefona erişimi var” kelamlarıyla Genopo’nun geliştirilme maksadını açıklıyor.

Nokia, Huawei, LG ve Sony markalı farklı akıllı telefonlarda MinION sıralayıcı kullanılarak gerçekleştirilen testlerde SARS-COV-2’nin genom dizisinin sıralanması ortalama 27 dakika sürdü. Bilim beşerlerine nazaran bu tahlil suratı, bilhassa sıhhat kurumlarındaki hasta bakım noktalarında gerçek vakitli gen tahlilini mümkün kıldığını tabir ediyorlar.

Koronavirüsün Gen Tahlilini Yapan Bir Uygulama Geliştirildi

Bilim beşerlerine nazaran kelam konusu teknoloji esasen Kuzey Kutbu’ndaki mikrobiyal ömrü genetik olarak tahlil etmek, Batı Afrika’da Ebola salgınını izlemek için ya da mevcut koronavirüs pandemisinde aslında kullanılıyordu. Fakat kolay bir Android uygulaması olan Genopo, bu teknolojiye erişimi çok daha kolay hale getiriyor.

Please write your comments

deneme bonusu