Yakın Geleceğin Sorunu: Uzay Kirliliği - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Yakın Geleceğin Sorunu: Uzay Kirliliği

Yakın Geleceğin Sorunu: Uzay Kirliliği

Merhaba Teknoloji Haberleri bugün sizlere Yakın Geleceğin Sorunu olan Uzay Kirliliği konusundan bahsedeceğiz.

Uzayda, yeryüzünden yaklaşık 100 kilometre yukarıda haberimiz dahi olmadan yüzen yüzbinlerce insan yapımı nesne olduğunu biliyor muydunuz? Uzay çöpü (veya enkazı) olarak bilinen bu nesneler, şu anda Dünya’nın çevresinde dönüyorlar. ABD, Avrupa ve Rusya’nın uzay ajanslarının bildirdiğine göre uzay kirliliği günden güne artıyor ve bu gelecekte en büyük sorunlarımızdan biri olacak.

uzay-kirliligi
uzay-kirliligi

Uzay çöpü, geçmişten günümüze yapılan uzay görevlerinden arta kalan eşyalar, Dünya’dan uzaya gönderilen nesneler ve hatta astronotların geride bıraktığı bazı eşyaları kapsıyor. Bu kirliliğin tek sebebi biz insanlar değiliz, aynı zamanda çarpışan meteorlardan ayrılan küçük parçalar da uzay boşluğunda sonsuza kadar yüzerler.

Uzay Kirliliği Nedir?

Uzay çöpü adını verdiğimiz yüzbinlerce parça, Dünyamızın yörüngesinde devamlı olarak dönüyor. Kirlilik seviyesindeki bu artış, uzay görevlerini yürüten uzay araçlarına, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ve aklınıza gelebilecek tüm uzay faaliyetleri için bir tehlike arz ediyor.

Bu sebeple NASA, olası çarpışmaları önlemek için sürekli bu çöpleri izler, muhtemel bir tehlike anında gerekli birimlere uyarılarda bulunur ve çarpışmaları bu yolla önler. Tespit edilebilen uzay çöpleri bu önlemlerden ötürü bir sorun teşkil etmiyor, asıl sorun görülmeyen açılardan gelen uzay çöpleri!

Çarpışmaları önlemek için uygulanan manevra hareketleri oldukça küçük hareketlerdir ve muhtemel çarpışma anından birkaç saat önce planlanır ve uygulanır. Tabi bu süre duruma göre 30 saate kadar çıkabilir, büyük bir tehlike durumunda çok daha önceden haber verilir ve ciddi bir manevra yapılması gerekebilir. Uzay boşluğu bu tür sürprizler yapmayı seviyor maalesef.

Uzay Kirliliği Nasıl Önlenir?

Avustralyalı bilim insanlarının yaptığı çalışmalar, uzay kirliliğini önlemek ve yörüngemizi büyük oranda temizlemek adına ciddi bir gelişmeyi beraberinde getirdi. DragEN adını verdikleri modül, oldukça küçük boyuta ve ağırlığa sahip bir cihazdır. Aynı zamanda bu, küçük yapısı sayesinde rahatlıkla yörüngedeki uydulara ve uzay araçlarına takılabilen bir cihazdır.

Oldukça basit bir düzeneğe sahip olan DragEN aktifleştirildiğinde, elektrik ve manyetik kuvvetleri kendine çeken yüzlerce metre uzunluğa sahip malzemesini makaradan çıkarır. Bu çekim kuvveti çevresindeki çöpleri kendine çeker ve tümünü yanmaları için Dünya yörüngesine bırakır.

Uluslararası anlamda uzay kirliliği sorununu dikkate almak ciddi bir önem taşıyor, zira milyarlarca dolarlık binlerce uydu sürekli olarak uzay çöpleriyle çarpışma yapma tehdidi altında. Günümüz teknolojisinin geldiği nokta sebebiyle uzaya, her zamankinden daha fazla uydular ve uzay araçları gönderiliyor olması da bu gibi sorunları tetikliyor.

İnsanoğlu okyanusları, ormanları, havayı ve aklınıza gelebilecek her yeri çöplerle doldurdu, bunu düşündüğümüzde benzer bir şeyin Dünya yörüngesinde olmasına pek de şaşırmamamız gerek. Birleşmiş Milletler, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı önderliğinde planlanan temizleme çalışmaları, yakın gelecekte uzay kirliliğini ortadan kaldırabilecek mi? Hep beraber göreceğiz.

Please write your comments

deneme bonusu