Merhaba değerli tekno bilim adamı okuyucuları; bir federal yargıç, Facebook etiketleme özelliği nedeniyle sosyal medya şirketine dava açan kullanıcılara 650 milyon dolar ödeyeceği bir anlaşmayı onayladı.
Kaliforniya Kuzey Bölgesi’nden ABD’li yargıç James Donato Cuma günü verdiği emirde, gizlilik davasında bugüne kadarki en büyük çözümlerden biri olan anlaşmanın “dönüm noktası niteliğinde bir sonuç” olduğunu söyledi. Davaya katılan yaklaşık 1,6 milyon kişinin en az 345 dolar ödeme alacağı belirtildi.
Yargıç Donato, “Genel olarak anlaşma, dijital mahremiyetin hararetle tartışılan alanındaki tüketiciler için büyük bir kazanç” diye söylemişti. “Mevcut sorun, bu anlaşmayı daha da değerli hale getiriyor çünkü Facebook ve diğer büyük teknoloji şirketleri yasal bir gizlilik ihlalinin gerçek bir zarar olduğu iddiasıyla savaşmaya devam ediyor.” dedi.
Toplu dava ilk olarak 2015 yılında Illinois’de açıldı. Facebook kullanıcıları, şirketin, özel bir kuruluşun önceden bildirim ve yazılı izin olmaksızın biyometrik tanımlayıcıları veya bilgileri toplamasını, depolamasını veya kullanmasını yasaklayan eyaletin Biyometrik Bilgi Gizliliği Yasasını ihlal ettiğini iddia etti.
Dava, Facebook’un Haziran 2011’den itibaren Illinois kullanıcıları için fotoğraflardaki kişileri etiketlemeyi veya tanımlamayı teşvik etme özelliğinin bir parçası olarak bir yüz şablonu oluşturup sakladığını iddia etti. Hesap görme emri, Sınıf üyeleri, Facebook’un biyometrik verilerini – yani yüzlerinin dijital taramalarını – önceden haber vermeksizin ya da onay almadan toplayıp sakladığını iddia ettiler.
Facebook, davanın sonuçlandırılmasıyla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi. Sosyal medya devi, yüz tanıma teknolojisini her zaman ifşa ettiğini söyleyerek davayla savaşmıştı. Ayrıca, kullanıcıların bunu kapatma seçeneğine sahip olduğunu da söyledi.
Facebook başlangıçta Illinois davasını 550 milyon dolara çözmeye çalıştı, ancak davayı yöneten yargıç bu teklifi reddetti.