E-Arşiv Nedir? - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

E-Arşiv Nedir?

E-Arşiv Nedir?

E-Arşiv , Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği kurallara uygun olarak faturaların dijital ortamda bulunmasıdır. Faturalar; elektronik ortama taşınır, saklanır, muhafaza edilir ve raporlanır. Sistem, gönderici ve alıcı arasındaki güvenliğin sağlanması açısından özel olarak düzenlenmiştir. Kullanılması için mükellef, e-fatura kullanmak zorundadır.

E-Arşiv fatura düzenleme sınırı, bir gün içinde firmanın 2000 TL üzeri cirosu olması halinde zorunludur. Vergi mükellefi olmayan kişiye, 5000 TL üzerinde fatura kesmeniz gerekirse, bu sistemi kullanma zorunluluğu vardır.  E-Arşiv fatura, e-faturanın mükellefi tarafından saklanmasının zorunlu olduğu hallerde kullanılması gereken bir nüshadır. Kesilmesi zorunlu olan e-arşiv fatura, tüketicilere gönderilen bir belge değildir. Nüshası düzenlenir, korunur ve e-arşiv fatura portalı üzerinden kontrolleri sağlanabilir.

Bu konuda bilinmesi gereken bir diğer konu, e-arşiv fatura sorgulama adresidir. Sorgulama işlemleri yaparken izleyeceğiniz süreçten şu şekilde bahsedebiliriz:

  • E-Arşiv portalı resmi adresi olan “efatura.gov.tr” adresine, bilgisayar ve cep telefonları ile giriş yapabilirsiniz.
  • Açılacak olan ekranda, fatura numarası veya firma adını girebileceğiniz bir opsiyon göreceksiniz.
  • Gerekli bilgilerin girişini yapmanız halinde sorgulama işlemleri tamamlanır.

Bu aşamada gizli kalması gereken veriler korunabilmektedir.

E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

Mükellefler, e-arşiv faturalarını kesmek için online işlemler yapmalıdır. E-Arşiv portal ile faturalarınızı GİB sisteminden kesebilirsiniz. Bunun için öncelikle e-arşiv fatura giriş işlemini tamamlamanız gerekir. Karşınıza çıkan bilgileri doldurup faturanızı oluşturmanız mümkündür. Sonrasında faturayı sistem üzerinden onaylamanız gereklidir. Böylelikle, fatura kesme işlemi tamamlanır.

E-Arşiv fatura nasıl kesilir?” sorusunun bir diğer cevabı ise entegratörlerle çalışmasıdır. Birçok işletme, bu faturalar için entegratörlerin sistemini kullanır. Bu yöntem sayesinde herhangi bir uygulama geliştirmenize gerek yoktur. İşletmeler, entegratörün hazırladığı paketleri kullanarak fatura kesebilir. Siz de e-arşiv fatura kesme ve diğer tüm işlemleriniz için “NetBT Danışmanlık” firmasını tercih edebilirsiniz.

GİB Portal ile E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

GİB e-arşiv üzerinden fatura kesimi için izlenmesi gereken adımlar, diğer sistemlere nazaran farklı ve zahmetli olabilir. E-Arşiv portal giriş sayfası üzerinden “Arşiv Portal” > “Belge İşlemleri” > “Fatura Oluştur” butonları takip edilmelidir. Gerekli bilgilerin doldurulması ardından “GİB İmza” butonuna onay verilmelidir.

 

E-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

E-Arşiv- portal, e-arşiv sistemi ile yanlışlıkla yapılan hataların düzeltilmesi kolaydır. Bazı durumlarda sizin de faturayı iptal etmeniz gerekebilir. E-Arşiv fatura iptali için aşağıdaki aşamaları uygulayabilirsiniz:

  • E-Arşiv portalından düzenlenen belgeler sekmesini açın.
  • Belge tarihini seçerek sorgulayın.
  • İptal edilmesi gereken faturaları seçin.
  • Neden iptal edileceğine dair gerekçeyi yazın.
  • İptal seçeneğine tıklayın.
  • Karşınıza iptal talebinin oluşturulduğuna dair bir bilgi çıkar.

İptal işlemleri tamamlandığında her iki taraf da faturayı görmez. İptal ettiğiniz faturaları, GİB’e düzenli olarak bildirmeniz gerekir. Ayrıca faturalar için e-arşiv fatura iptal süresi konusunda dikkatli olmalısınız.

E-Arşiv Fatura Kaç Gün İçinde İptal Edilir?

Faturaların iptal edilme süresi, resmiyet kazandıktan 7 gün sonrası olarak belirlenmiştir. “E-Arşiv fatura iptal süresi geçerse ne olur?” sorusu, bu konuyla ilgili sıkça araştırılır. Fatura kesiminden itibaren bir hafta geçtikten sonra faturaların iptal işlemi gerçekleştirilememektedir. Bu durumda farklı düzenlemeler yapılması önerilir. Sorunu çözmek için satıcı olarak alıcıya iade faturası kesebilirsiniz.

E-Arşiv Görüntüleme Nasıl Yapılır?

E-Arşiv fatura görüntüleme nasıl yapılır?” sorusunun cevabı için öncelikle GİB portala girmelisiniz. “Adıma Düzenlenen Belgeler” sekmesine giriş yaptığınızda, filtreleyerek “e-arşiv fatura görüntüleme” işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Daha yeni kullanmaya başladığınız sistem için e-arşiv örneği ile alakalı kısa bir araştırma yapmanız mümkündür.

E-Arşiv Kullanmanın Avantajları

Bir şirketiniz varsa ve e-arşiv kullanma zorunluluğunuz bulunuyorsa, e-arşiv oldukça avantajlı bir sistemdir. Sistem sayesinde manuel olarak yapılan hataların önüne geçmeniz mümkündür. Hata yapsanız bile geri dönüşü oldukça kolaydır. Kağıtları saklama, toplama gibi bir derdiniz de kalmaz. Her ihtiyacınız olduğunda vakit kaybetmeden faturalarınıza ulaşabilirsiniz.

NetBT Danışmanlık , e-arşiv için size ihtiyacınız olan çözümleri sunan bir firmadır. Fatura işlemleriniz için NetBT Danışmanlık ile çalışmaya başlayarak fatura kesim işlemlerinizi konforlu hale getirebilirsiniz. Kestiğiniz faturalar GİB portalın yanında “NetBT ” sisteminde saklanır. İhtiyacınız olduğu her an faturalarınızı görebilirsiniz. İptal işlemi gerektiğinde sistem üzerinden 7 gün içinde talep oluşturmanız mümkündür. Kaliteli çalışmalarıyla bilinen NetBT , güvenilir hizmetler vermektedir.

E-Arşiv Fatura Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

E-Arşiv fatura; firmaların ve tüketicilerin faturalarının elektronik ortamda düzenlenmesi şeklinde tanımlanabilir. Bu sayede ikinci nüshasının muhafaza edilmesi ve ibraz edilmesini sağlar. E-Fatura sisteminden farklı olarak nüshalar üzerinde dijital düzenlemeler yapılmasına ve arşivlenmesine imkan verir.

E-Arşiv sistemi, “Gelir İdaresi Başkanlığı” kapsamında kontrol altında tutulmakta ve belirli standartlar doğrultusunda oluşturulmaktadır. 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile belirli işletmelerin e-arşiv sistemine geçmesi zorunlu kılınmıştır. Genel tebliğe göre e-arşiv kullanımı zorunlu olan işletmelerin özellikleri şunlardır:

  • İnternet üzerinden mal satışı yapma
  • İnternet üzerinden hizmet satışı yapma
  • Ciro tutarının 5 milyon TL ve üzerinde olması

Bu kriterler, e-arşiv fatura kullanımını zorunlu hale getirdiği için dijital çözümler sunan firmalarla iletişime geçilmesi gerekir. Bu alanda en iyi çözümleri sunan firmaların başında ise “NetBT Danışmanlık” geldiğini söyleyebiliriz.

E-Arşiv Fatura ile E-Fatura Uygulaması Arasındaki Farklar

E-Arşiv fatura uygulaması ile e-fatura arasında bazı benzerlikler olmasına rağmen genel olarak birbirlerinden ayrılan keskin farkları vardır. Aradaki farkın anlaşılması adına e-arşiv faturayı, e-faturadan ayıran özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Elektronik belge şeklinde basılması mümkündür.
  • GİB portal e-arşiv üzerinden rapor vermek zorunludur.
  • E-Faturada olduğu gibi zorunlu bir formatı yoktur.
  • Mali mühür ve zaman damgası ile onaylanması gerekmektedir.
  • Kurumlar, GİB portalı ve özel entagratörlerle birlikte kendi bilgi sistemlerini kullanma özgürlüğüne sahiplerdir.

E-Arşiv fatura GİB portal kullanmak istemeyen firmalar için son derece avantajlı bir seçenektir. İşletmeler kendi bilgi sistemlerini kullanmayı, günümüzde daha çok tercih etmektedir. E-ticaret işletmeleriniz için bilgi sistemi geliştirilmesi adına tercih edebileceğiniz en güvenilir adreslerden biri NetBT Danışmanlıktır.

https://net-bt.com.tr/e-arsiv/

 

 



from Tekno Bilim Adamı https://ift.tt/P5HnBva
via TEKNOBİLİMADAMI
Please write your comments

deneme bonusu