Meta, ilk gerçek AR gözlüğü Orion’u tanıttı - Güncel Bilim ve Teknoloji Haberleri | TEKNO BİLİM

Meta, ilk gerçek AR gözlüğü Orion’u tanıttı

Meta, ilk gerçek AR gözlüğü Orion’u tanıttı

Connect 2024 etkinliğinde Meta CEO’su Mark Zuckerberg, daha önce Project Nazare kod adıyla anılan ilk gerçek AR gözlüğü Orion’u tanıttı. Meta, son on yılda Meta’nın Gerçeklik Laboratuarları tarafından geliştirilen çığır açan teknolojilerle oluşturulan bu gözlüklerin şimdiye kadar yapılmış en gelişmiş AR gözlükleri olduğuna inanıyor.

Karşınızda İlk Gerçek Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü Orion

Orion gözlükleri, bugüne kadar bir araya getirilmiş en gelişmiş AR ekranını içeriyor ve bugüne kadarki en küçük AR gözlük form faktöründe en büyük olan yaklaşık 70 derecelik görüş alanı sunuyor. Lensler cam yerine silikon karbürden yapılmıştır ve bu da onları inanılmaz derecede hafif hale getirmektedir. Meta ayrıca süper küçük ve son derece güç tasarruflu uLED projektörler kullanıyor.

Karşınızda İlk Gerçek Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü Orion
Karşınızda İlk Gerçek Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü Orion

Meta, Orion’un hafif olması için magnezyumdan yapılmış çerçeve jantlarına yedi küçük kamera ve sensör yerleştirdi. Orion giriş kontrolü için ses ve göz bakışını desteklerken, Meta el takibi ve EMG bilekliği ile tamamen yeni bir yol geliştirdi. Bu, kolunuzu rahatça yanınızda tutarken kaydırmanıza, tıklamanıza ve kaydırmanıza olanak tanır.

Meta, kullanıma hazır işlemciler yerine kendi son derece uzmanlaşmış özel silikonunu geliştirdi. Bu son derece güç tasarrufludur ve yapay zeka, makine algısı ve grafik algoritmaları için optimize edilmiştir. El ve göz takibi ile eşzamanlı konum belirleme ve haritalama (SLAM) teknolojisi tipik olarak yüzlerce miliwatt güç gerektirir ve büyük miktarda ısı üretir. Meta güç tüketimini sadece birkaç düzine miliwatt’a düşürerek ısıyı azaltmıştır.

Orion’u gerçekten kablosuz ve küçük hale getirmek için Meta, biri Meta tarafından özel olarak tasarlanmış olmak üzere çift işlemcili bir kablosuz bilgi işlem diski inşa etti. Düşük gecikmeli grafik işleme, yapay zeka ve bazı ek makine algısı için gereken işlem gücünü sağlar. Daha akıcı bir deneyim için, gözlük tüm el izleme, göz izleme, SLAM ve özel AR dünya kilitleme grafik algoritmalarını çalıştırırken, disk uygulama mantığını çalıştıracak.

Orion hala bir prototiptir, henüz bir tüketici ürünü değildir. Bugünden itibaren Meta, Orion prototipini Meta çalışanlarıyla ve öğrenmek ve yinelemek için belirli dış kitlelerle paylaşacak. Meta, yakın gelecekte bir tüketici AR gözlük ürün grubu oluşturmayı ve sevk etmeyi planlıyor. Meta’nın sevkiyattan önce daha da keskin görseller için AR ekran kalitesini iyileştirmesi, daha da küçültmek için form faktörünü optimize etmesi ve bunları uygun bir maliyetle üretmenin yollarını bulması gerekiyor.

Orion, AR teknolojisinde ileriye doğru atılmış önemli bir adımı temsil ediyor ve Meta’nın artırılmış gerçekliğin geleceğini inşa etme konusundaki kararlılığını gösteriyor. Henüz geliştirme aşamasında olsa da Orion’un potansiyeli yadsınamaz ve bir tüketici ürününe nasıl dönüştüğünü görmek heyecan verici olacak.



from Tekno Bilim Adamı https://ift.tt/qM95fdn
via TEKNOBİLİMADAMI
Please write your comments

deneme bonusu